Apa khabar semua ... bersawang dah rumah aku ni ... jom kita sapu kasi bersih sikit ye. Ada rajin sikit ni hah berkemas lah mana yang patut. hehehehe kang apa tah yang keluar, jin afrit, hantu jembalang syoh syoh syoh.
Raya cina dah berkurun, dah habis pun cuti sekolah, aku baru nak bercerita time balik kampung. haru sungguh naaa... nak berkunjung rumah orang lain pun sendu saja... walhal cuaca di luar panas berdenting. Sekarang kan dah musim bunga, banyak juga nampak sakura malaysia berkembang. Katanya di Kedah meriah habis... tapi di KL ni sebab panasnya tidak menyeluruh sebab sesekali bersimbahkan hujan membasihi alam, jadi bunga tak berkembang sangat dan tidak semeriah seperti tahun lepas, dimana memang panas berpanjangan menyebabkan bunga berkembang diserata alam dari utara sampai ke selatan. Rasa macam nak cadangkan je sepatutnya pihak lebuhraya perbanyakkan menanam pokok sakura Malaysia yang apa tah nama tergeliat lidah aku nak menyebutnya.Apa kebenda nama nya Tecoma techoma... huhuhu ni kalau pakar bunga tau entah apa-apa aku menyebutnya memang kena hamput je le... Aku nak cadangkanlah kalau boleh tanam pokok tu sepanjang lebuhraya jadi bila dia berkembang mekar kan cantik sepanjang highway PLUS tu. Tak pun kat sepanjang jalan di Putrajaya digalakkan tanam pokok tersebut jadi bila meriah berkembang ramailah yang berkunjung ke Putrajaya. Mesti cantik kan jika sepanjang jalan masuk ke Putrajaya tu bersusun pokok tersebut sehingga ke pelusuk Putrajaya. Mesti cantik kan kan kan. Tak yah le eden jeles tahap gaban kat member yang pi jepun lah korea lah layan bunga cherry blossom lah. Kenapa aku jeles tahap gaban sobab time musim bunga lah time aku tak leh nak cuti selagi anuual report tak siap... huhuhu kesiannya aku kan kan kan. Dah le time musim bunga berkembang le yang aku paling suka. Rasa nak pusing-pusing berjoget ala-ala citer hindustan ... kat taman bunga. Lagi haru kalau siap tukar-tukar baju lagi.... adehaiii mau pengsan layan lagu tu naaaaa.
Ok sebenarnya nak cerita pasal oleh-oleh ataupun makanan yang selalu kita orang cari bila balik kampung di Muo. Apa lagi bagi anak perantau Muo yang berkelana di tempat lain bila menyebut tentang makanan di muar, mesti semuanya mengidam. hehehehe Rojak petis, mee rebus, mee bandung, asam pedas, hah apa lagi.. Mee Siput, soto, satay emmm buat kecur je kan. Satay ni sebenarnya di bandar Muo pagi-pagi lagi orang dah jual tau. Sebab rupanya orang Muo sarapan satay pagi-pagi. Walaupun aku anak jati muo tapi sebab kampung aku 6 batu dari bandar jadi tak taulah sangat, lagi pun aku kan anak orang miskin, adik beradik ramai 11 orang tau jadi masa kecik-kecik mana mampu nak makan satay pagi-pagi beb. Sarapan pagi, lempeng cecah sambal tumis, kadang aruah mak buat bubur nasi yang dibubuh santan jadi bubur tu lemak berkrim layan dengan sambal tumis.... emmm sedap...nya. Boleh habis 1 periuk besor tau dok ulang-ulang dengan adik-adik lelaki aku. Itu time dolu-dolu ye .Emm apa lagi ya memori zaman kecil-kecil yang aku ingat.
Ok berbalik pasal satay tu setelah lama berkerja di Segamat , aku pun mohon tukar balik kampung dan dihantar kerja di Klinik Kesihatan Jalan Othman. Hah ko tengah bandar muar aku kena kerja. Jadi kalau time rehat hari jumaat emm memang senang je nak mencuci mata. Jalan kaki je dah sampai shopping kompleks. Masa tu lah baru aku merasa sarapan pagi-pagi makan satay, satay perut lah sedap. Layan dengan Mee rebus atau soto. Sebelah Klinik Kesihatan tu ada 1 gerai menjual sup. Tak pasti sekarang ada lagi ke tidak sebab dah lama tak merayau menjengah opis lama aku. Kadang macam teringin nak jengah , apa lagi sekarang hari Ahad Johor dah tukar hari rehat dari Ahad kepada hari Jumaat tapi bila terfikir ramai orang lama yang dah pencen jadi segan pula sebab kalau pergi jengah sebab orang yang ada tak kenal aku. Jadi tergencat lah fikiran nak jengah opis lama. Apa pun pejabat Kesihatan Muar best sesangat. Walaupun aku hanya sempat berkerja selama 6 bulan sebelum dapat naik pangkat ke ibu pejabat di KL namun memori kat situ memang best lah. Seronok bekerja jika setiap orang saling bekerjasama tanpa memandang pangkat dan harta. Jadi jalinan ukhwah tu memang erat lah. Bayangkan lah time lepas raya boleh buat aktiviti marhaban keliling kampung tau.....ops... bukan keliling bando..... hahahaha siapa yang nak boleh bagi nama dan lepas pejabat beramai-ramai kita orang datang marhaban sambil diketuai big boss kita orang masa tu iaitu Dr Fatimah. Sekarang Doktor Fatimah dah naik pangkat tukar ke JB. Entah siapa big boss kat situ ye.... lahhhh aku dah melalut pulak.... adui memori berkasih sungguh aku ni.
Sebenornya aku nak tayang hah benda alah bawah ni...........
Siapa pernah makan mee Siput angkat tangan..... ada ke orang kenal ya. Dolu-dolu time sekolah aku waktu sekolah rendah memang orang kata jajan masa kecik lah. Mee siput yang telah di goreng letak sambal kicap atasnya.... walah sedap beb sampai menjilat jari. Dulu punya mee siput aku rasa macam lain je sebab bila goreng takdelah kembang semacam tapi lah ni.... bila di goreng mak aiiiiii kembang besor ko.... tapi dulu sedap sebab gigi kuat lagi mengigit lah ni hah rasa nak tanggal dah gigi hehehehehe almaklumle dah banyak usia kan. hehehehe Tapi aku paling suka kalau cecah dengan sambal tumis. Rumah aku puak didalamnya memang hantu sambal. Semasa semuanya masih kecil dolu hari-hari mesti ada sambal tumis. Aruah bapa aku beli ah sekarung kut.... amboiiinampak sangat menipu sekarung guni beras ke.... idakle sampai lagu tu tapi memang banyakle lada kering aruah bapa aku beli. Kita orang amsa dulu kan miskin aruah bapa aku kerja kilang getah je hah kat Kilang Bang Seng Hong... emm betul ke nama kilang tu ingat-ingat lupa aku . Kilang tu pun dah tutup dah. Aruah bapa aku pula suka Mee siput tu dibuat pengat atau bubur. Kalau aruah mak aku buat pengat pisang hah nanti aruah bapa aku suruh aruah mak aku masukkan mee siput ni. Pecah-pecah kan mee siput tu hah campak je dalam pengat pisang tu hah nanti dia kembang ko. Sedap. Al fatihah buat kedua orang tua aku. Ni kiranya memori lane bersama mereka lah bila tiba bab makanan.
Paste Mee bandung dan soto tu kat muar femes Mak pon. Sekarang macam-macam paste ada. Semuanya nak memudahkan masak. Terpulang lah nak segera ke nak yang masak susah payah. hahahahaha apa ayat aku pakai ni maksudnya.... masa mengunakan masa yang lama nak menyediakan. kalau pakai paste kan hah sonang je boh je dalam kuali.... masuk air daging masuk sayuran.... tada siap. Bagusnya paste ni ialah boleh simpan lama dalam petis sejuk. Jika ada tetamu tak di undang datang tanpa beri maklumbalas nak datang hah berdezup lah boleh gunakan paste segera tu. hah membantu juga apa. Kuih frozen pun banyak. Simpan je buat stok penimbal. Jika orang datang tada dah ada karipap lah kuih keria lah kuih donat lah. hahahahaha bila masa membuatnya tau-tau dah siap. Zaman sekarang siap sedia duit je semuanya di hujung jari. Tapi walau pun makan segera banyak tapi takan le ko tenguk je benda alah tu toing terus masuk dalam mulut aje.... pemalas masya Allah sungguh kalau lagu tu. hish hish hish
Selain daripada boleh makan satay di pagi hari, ada juga mee rebus. Benda alah ni aku beli kat kedai berdepan dengan perhentian bas Muar bagi perhentian bas ekspress. Dekat dengan jejantas dan klinik Dr Ilham. Kat muar ada 2 stesyen bas. Satu kat pasar muor dan satu lagi berhanpiran dengan pejabat Majlis dareah Muar. Yang bulat-bulat tu kita orang panggil apam balik berinti kacang merah. Yang best sebab intinya banyak penuh. Ada satu lagi kedai jual sebelah Toko Buku manaf depan dengan operhentian abs lagi satu. yang ni pun aku terjumpa sebab semasa nak naik jejantas ternampak apa lagi terus aku beli. Lama tak makan tu yang sakan sungguh membeli.
Ni pula hasil belakang rumah kat kampung. Ubi tu ada orang bagi. Orang tu menolong menoreh kebun aruah mak aku dan semasa nak bagi hasil yang di bahagi 2 dia bagi lah ubi tu. Apa lagi aku pun ambil sikit bahagi dengan adik aku yang nak balik Batu Pahat. Pisang Nipah pula memang menjadi kesukaan aku. Kalau dah masak boleh goreng dan cecah dengan sambal kicap. Kalau tak pun buat pengat pisang boleh campur dengan mee siput. Akhirnya apa yang jadi kat pisang tu....hehehehe goreng jo sodap. Ubi di rebus cecah sambal tumis.... sodapnyo. Menjadi kebiasaan orang johor makan apa pun cecah dengan sambal kicap. Kalau tak huh nangis ko tak pedas.... oklah itu sahaja coret-coret di petang hari.
Salam, kak..dah bersih sawang2..uhuk2, batuk pulak..hehe..
ReplyDeleteperghh..banyaknya hasil tuaian dari kampung..mee siput tu, kwn ofis kalau blk kpg kat Muar, mesti bagi saya mkn, siap ada sambal tumis lg..
selamat kembali blogging rindu notie...
ReplyDeleteNohas....*uluq air* mesti penat tu tolong bersihkan rumah akak hahahaha tu le pasal... banyak nak cerita tapi hilang idea nak menulis... wah ye ke. Itu makanan femes kat muo. Tempat lain ada yang panggil mee sanggul tapi akak tenguk species mee dia kecil dan halus.
ReplyDeleteKak Paridah... hahahaha teruk sungguh saya ni kan. jeles je tenguk akak update setiap hari...
Salam follow sni Kak..
ReplyDeletewahh! klu cerita pasal Muar ni mmg suka, sbb bos kita org Muar..sllu lah dpt makan masakan org2 sana..hehe..
Mee bandung Muo tu tak boleh lupa..sedapp..! :)
Salam atie... jemput masuk jemput masuk jangan malu-malu buat macam rumah sendri... heheehe malu tuan rumah sebab baru nak bersihkan rumah dah ada tetamu berkunjung tapi bagus lah tetamu datang abwa rezeki.
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete