Tuesday, April 18, 2017

Pelancaran MyHDW oleh Menteri Kesihatan Malaysia



 Assalamualaikum,

Alhamdulillah majlis Pelancaran MyHDW hasil kerjasama antara KKM dengan MIMOS telah  berjalan lancar. Majlis telah di rasmikan oleh Menteri Kesihatan Malaysia Datuk S. Subramaniam.

Bersyukur sangat sebab dah selesai , selagi tidak selesai asyik meeting je untuk berbincang mencari cara yang sebaiknya bagaimana majlis itu dijalankan. Malahan sebanyak 2 kali rehearsal dijalankan.

Aku punya part cuma pendaftaran jadi bersiap sedia di meja pendaftaran lah. Semua listing nama dah siap tinggal menunggu para peserta yang hadir yang merangkumi pelbagai jenis. Ada yang dari Hospital Swasta, Jabatan Kesihatan Negeri, Hospital, Hospital Angkatan Tentera, Hospital Universiti juga para media. Bila melibatkan Menteri dan para media banyak protokol yang perlu di ketahui supaya acara berjalan lancar.


Sebelum masuk ke dalam dewan Menteri Kesihatan serta  Dif terhormat diberi penjelasan mengenai MyHDW.


DG of Health Newsflash

Pagi ini merupakan satu detik bersejarah buat KKM. YB Datuk Seri Dr. S. Subramaniam, Menteri Kesihatan Malaysia telah melancarkan Malaysian Health Data Warehouse atau MyHDW yang merupakan sistem pengumpulan data kesihatan secara elektronik, efisyen dan terkini.

Sistem pintar ini dibangunkan oleh kepakaran tempatan hasil kerjasama KKM dan MIMOS. Ianya merangkumi data kesihatan daripada hospital dan klinik awam dan swasta, termasuk Hospital Angkatan Tentera Malaysia dan Hospital Universiti, Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Perangkaan Malaysia, dan lain-lain agensi berkaitan kesihatan di Malaysia.

Pelancaran MyHDW membuka satu lagi lembaran baru dalam usaha Kerajaan ke arah perancangan sektor kesihatan yang berasaskan kepada evidence-based decision making. Usaha ini bagi mewujudkan sektor awam yang lebih responsif, berorientasikan prestasi, inovatif serta berupaya memberi perkhidmatan yang lebih berkualiti melalui penguasaan dan penggunaan teknologi maklumat dan telekomunikasi yang terkini.

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah
KP Kesihatan

 Tulisan Ketua Pengarah KKM didalam facebooknya.



                                                                    Jom daftar.


                                                      Acara sedang berlangsung. Antara tetamu yang hadir

                                             
                                                                    Pelancaran di jalankan.


     Pengarah Bahagian Perancangan mengiringi Ketua Menteri ke Bilik Sidang media bersama para media.


                   Bersama rakan rakan seperjuangan bagi menghasilkan data kesihatan yang tip top.





         Rakan-rakan sepejabat yang bertungkus lumus sama-sama berusaha supaya majlis berjalan lancar.


    Bergambar kenang-kenangan bersama Dato S. Subramaniam Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Ketua Pengarah, Pengarah Bahagian juga Pengarah Perancangan setelah selesai majlis pelancaran.



                           Dah habis jomlah kita  balik pejabat. Ni dalam lif

4 comments:

  1. WAH DPT BERJUMPA MENTERI KESIHATAN HEBAT SEKALI MJLISNYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah dia yang rasmikan sis dapatle bertentang mata. hehehe

      Delete
  2. Tu dia geng baju biru... Siap posing ala saripah aini lagik... hi hi hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat geng tema biru supaya sama dengan lamanweb MyHDW tu. Bila kata tema biru je wah dalam kepala dah berderet baju warna biru. Eh posing gaya sharifah aini tu yang mana satu. Tak tahu pun tu gaya Aruah Kak Pah

      Delete