Wednesday, August 24, 2016

Hari ke 4 di UK - Trafalgar square, Oxford street






Assalamualaikum,

Ok kita sambung lagi citer kat UK ni. Setelah habis melilau kat Buckingham Palace, kita orang pun jalan slow-slow. Entah mana le kak kam bawa aku jenjalan ni.... aku pun tak tahu. Ikut je lah rentak kaki dia. Sekali dia kata hah tu lah Trafalqar Square. Erkkkk dalam hati aku bukankah tempat ni dulu banyak burung-burung merpati  hinggap. Sekali aku jenguk takde burung pun. Tapi sebelum balik Malaysia puas juga bermain dengan burung merpati di Marble Arc. Masa kat Regents park pun ada juga burung merpati siap bagi makan lagi.



Ni adalah roundabout depan Trafalgar Square. Kita orang berkeliling je jalan depan Trafalqar Square sebab bukannya ada burung merpati hanya memerhatikan orang dan kenderaan yang bertali arus.  Ni minggu pertama kan jadi jalan-jalan je. Suka tenguk kereta antik orang London. 


Bas double decker  banyak agaknya tu Bas stop turunkan orang kut. Pandai-pandai aku je cakap macam tu. Sebab banyak sangat bas kat situ. Walaupun banyak tapi takde lah rasa sesak sangat. Steady je lalu lintas.


Ni ambil dari seberang jalan yang setentang dengan Trafalqar Square. 


Comel kan kereta hitam tu. Rasa macam balik zaman dolu pulaknya dengan berlatarbelakang kereta antik tersebut. Agaknya zaman 70an kut. hehehe  Pusing punya pusing kat sekitar Trafalgar Square ni terjumpa satu kedai sovenir. Hah lama juga lah kat situ membelek oleh-oleh buat adik beradik dan kawan-kawan. Tapi masa ni dek kerana seronok sampai lupa nak ambil gambar dalam kedai tu. Rambang mata dengan otak ligat je convert duit ke malaysia....berputar-putar otak beb dok menghitung duit. hehehehehehe cukup ke tak cukup ni nak beli sovenir. Beli keychain sikit FM sikit. Tak berani beli banyak-banyak takut jumpa kedai sovenir lain yang lagi best.

Dah sepetang kat situ Kak kam bawa aku ke oxford street. Nak cari jaket atau kot. Sebelum datang aku ada bawa baju sejuk juga tapi kata Kak Kam macam nipis sangat. Apa lagi bila cuaca kadang terasa sejuknya.  Terutama bila turun hujan emmm memang rasa sampai ke tulang juga walaupun body banyak lemak tapi sejuk juga beb. hehehehe Lemak kat badan masih tak boleh lawan cuaca sejuk di UK... hehehe



Di sepanjang jalan Oxford yang dikatakan syurga membeli belah ni apa lagi lah kita orang masuk kedai keluar kedai. Mencari jaket yang murah dan cantik. Fuh sakan juga le dari satu kedai ke satu kedai. Akhirnya tersangkut di kedai  Marks & Spencer. Ada jaket yang cantik, simple but nice dan harganya aku mampu nak beli. Tapi mata aku terkenan dengan satu jaket warna biru. Pening kepala samada nak beli 1 atau keduanya. Yang biru tu murah sikit lah tapi takde le elegance sangat. Sesuai untuk jenjalan. Manakala yang putih tu sesuai untuk kerja. Emmm poning pala. Akhirnya congak punya congak ambil yang putih bercorak garis hitam sebab untuk kerja kan. Terpaksa lepaskan yang warna biru. Beli keduanya tak boleh sebab aku ada seminggu lagi kat UK. Rasa membazir kalau beli kedua-duanya. Kena fikir yang penting saja kegunaannya. 

Yeh hasil buruan satu hari ni. 


             Suka tenguk bangunan-bangunan di Uk ni. Panorama malam di bandar London.



Dah malam dengan sejuk lagi perut pun dah lapar.Kak Kam bawa aku makan kat kedai Melur. Kedai makan rakyat malaysia. 

Ada soto apa lagi terus order. Sukanya dapat makan soto.  Soto dengan coke 6 pound huhu jangan convert ya. Kalau tak gerenti rasa mahal. Tapi belasah je pejam mata sebab dah rindu makanan malaysia. huwaaaaa 


     Masa dalam perjalanan ada pulak terjumpa kereta ni. wah panjang menjalar ko. Rasanya kereta orang Arab... depa kan loaded malahan ada satu tempat aku lupa nama dia ramai orang Arab serta kedai makan makanan arab pun banyak.  Oh lupa nak cerita rasanya aku ada cerita yang beg baju aku pecah semasa baru sampai. Oleh kerana kita orang dah nak tukar hotel jadi kena lah cari beg baju baru.  Cari punya cari dapat yang paling murah 50 pound huhuhu rasa sayangnya tapi kerana terpaksa kena beli juga. Kalau tak  boleh beli sovenir lagi kan.... huhuhu

          Posing beg baru di tepi bus stand. Ok lepas tu terus balik hotel. Besok jalan pi mana pulak ya





6 comments:

  1. Bestnya dpt ronda2 London sambil shopping ya notie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tang shopping memang best kan sambil melilau mata hehehehehe

      Delete
  2. tudia..jelingan manja..hihi..mmg pening shopping kt overseas, kepala asik nk buat calculation je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha konon-kononnya berselfie dengan bontot kereta klasik tapi tak pass lagi. Tak reti nak senyum. Tul tu bila tanya harga otomatik calculate dengan 5. Kalau rega 1 pound tu okle kalau dah berpuluh-puluh harganya huawaaaa mahalnya. Kang duit dah habis nak korek mano.... jauh tu. huhuhu insan marhaen sungguh

      Delete
  3. Part beg baju pecah tu SS pernah kena... Memang haru skit...

    ReplyDelete