Tuesday, March 28, 2017

Kenduri Aruah buat Nasi Ambeng


Assalamualaikum,

Baru-baru ni cuti sekolah seminggu kan? Kita orang buat kenduri aruah Hari Jumaat malam Sabtu start hari cuti sekolah tersebut. Sepatutnya selalu kenduri di buat hari Khamis Malam Jumaat tapi adik beradik aku minta tukar tarikh kepada Hari Jumaat malam Sabtu sebab ramai yang berada di luar daerah Muar. Senang sebab besoknya Sabtu dah cuti.  Nasib baik bila di tanya dengan orang kampung yang incharge boleh tukar tarikh. Jadi dalam wasap group keluarga berdezup-dezup cerita tentang cadangan  menu makanan. hehehe

  Kak Ijah cadangkan buat nasi ambeng sebab senang tak payah susah-payah nak basuh pinggan mangkuk. Dia akan buat serunding.  Kak Jal cadangkan selain dari ayam masak kicap kita orang buat masak ungkep. Buat sambal goreng, goreng mee, ikan kering. Hah tu sampingan hidangan. Lauk Ambeng kalau tak berderet menunya tak sah.



 Aku balik pagi Jumaat tu sebab khamis kerja. Keluar time orang sedang sibuk nak kerja...terhensut-hensut kereta jalan tapi bila masuk highway plus yeh...best sangat sebab kereta tak banyak almaklum masih hari bekerja jadi zam zam ala kazam cepat je sampai Muor. Sampai-sampai je kat kampung dalam pukul 10 pagi.... eh... belum ada yang balik ke? Tinggal akak aku sorang.. baru balik beli ayam buat masak ungkep.

Rupanya di saat-saat akhir ramai je anak buah aku yang tidak dapat balik kerana ada hal masing-masing. Lepas tu Yazid anak buah aku yang incharge game sedang menunggu isterinya nak bersalin. Tinggal tunggu hari je. Laa ni dah kat kluang kampung isterinya. Chief tukang sorak anak buah aku kat JB pun kena kerja. Jadi acara sukaneka yang sepatutnya di buat hari Sabtu terpaksa di pinda kepada hari lain dimana semuanya boleh join. Bila tu tak tahu lagi tenguk semua punya cadangan. Mungkin cuti sekolah bulan 12 nanti.

Oleh kerana sukaneka di tangguhkan tapi kenduri di teruskan sebab dah memang turn rumah aruah mak aku.
Kak Jal lambat sampai sebab tunggu Hisham balik dari kerja. Sempatlah singgah ambil Kak Limah di rumahnya. Oleh kerana dah tengahari, nampak kedai depan bukak aku pun terus lah ke depan. Sekali nampak urap pucuk ubi dengan  taugeh. Fuh sodap ni. Beli lontong lepas tu ada asam pedas apa lagi tapaule. Ada sambal tempe lagi. Cukup lah lauk lunch sementara menunggu lauk kenduri siap.

Sekali Kak nong sampai bawa asam pedas daging dengan bubur barli. Fuh apa lagi masak je nasi  kita orang lunch dulu. Lepas ni baru lah  bersilat masak lauk lauk untuk kenduri. Aku tak ambil gambar sebab dapur sedang berkecah dengan barang-barang nak masak. hehehe

Mak itam dengan zizah datang menjenguk bila nampak akak-akak aku dah datang. Zizah sempat lagi menjemput majlis perkahwinan anak perempuannya yang diadakan pada Hari Khamis minggu depan. Hari Khamis tu Johor cuti sempena Keputeraan DYMM Sultan Johor.



    Menjelang petang lauk pauk semuanya dah siap. Tinggal masak nasi je. Nasi Ambeng memerlukan nasi yang banyak sebab di hidang didalam dulang. Macam kat atas tu dah siap lauknya untuk 4 orang.  Kalau dulu di tengahnya aruah mak aku letak 1 pinggan besar dengan lauk dibahagi 4. Siapkan juga plastik untuk membungkus.  Ada setengah orang makan sikit dan selepas tu di bungkus bawa balik. Ada setengahnya terus je dibahagikan kepada 4 orang terus tapau bawa balik.

Kali ini lauk disiapkan dalam daun pisang.  Yang atas nasi tu rojak petis .... petis hasil tangan adik ipar aku Shiba.

  Kenduri selepas Magrib. Jadi selepas solat magrib baru orang kampung datang. Ni kerja orang dapur siapkan juadah kenduri. Mula-mula nak siapkan 15 dulang tapi nasi pulak tak cukup. Jenuh lah masak dalam rice cooker besar. Nasib baik cepat masak.

Ni pula hidangan kuih muih. Oleh kerana ramai anak buah aku ramai tak datang, nasib baik Jaja bawa karipap dan kuih bom.  Pekena dengan air teh o panas. Masa kat depan sedang bertahlil, hujan turun dengan lebatnya. 

Hah ko.... 1 periuk sambal goreng. Sebelah tu ikan kering.

                             Ni Kak Ijah buat urap daun selon. Fuh sodap. Tenguk tu sampai nak licin.


        Ni ayam ungkep. Maaf lah gambar tak clear... terlupa nak ambil semasa masih lagi penuh dalam bekas.


           Alhamdulillah kenduri selesai. Sekejap je sebab bila dah siap berbungkus 4 tu orang yang datang terus je bungkus nasi dibahagikan 4. Lepas tu makan kuih dan minum air terus balik. Jadi tinggal cuci gelas je.

Ada lagi yang lebih dalam dulang. Anak saudara aku baru nak makan. Aku pun apa lagi lah menyelit sebelah Ajid dan Fahmi. Makan beramai-ramai dalam dulang. Tak cukup lauk ambil lagi dalam bekas.

Alhamdulillah kenduri tahlil berjaya di buat. Al fatihah buat keluarga yang telah meninggal dunia. Besoknya oleh kerana ramai tak ada aku pujuk Kak ijah datang lagi. Sebab bangsal kat sebelah rumah tu dah nak roboh. Hari tu ada ribut, tiangnya yang di makan anai-anai dah patah rebeh sebelah.

21 comments:

  1. sedap nasi ambeng..org kampung tak makan nasi kt rumah ke? terus bawa balik? senang cam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpulang ...ada yang makan sikit sebelum bawa balik..ada yang terus bawa balik. Sebab memang disuruh bawa balik sebab tu dah siap dibahagi 4 siap dengan plastik bungkus lagi.

      Delete
  2. nasi ambeng pior ni, nama lauk sume jarang dengar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lauk nasi ambeng banyak versi. Tapi lauknya jenis kering-kering seperti ayam masak kicap, serunding, ikan kering, sambal goreng, mee goreng. Ayam ungkep ni masakan jawa.

      Delete
  3. SS pon buat kenduri 40 hari untuk bonda... masak memacam gak... meriah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali buat kenduri memang meriah. Dapat berkumpul beramai-ramai menjamu orang makan.

      Delete
  4. Terliur nasi ambeng... lama x makan... masak kannn!!! Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom pi Parit Sulong Batu Pahat hari sabtu ada pasar pagi yang menjual nasi Ambeng. Murah je sebungkus rm3.50 tapi tak tahu lah kalau dah naik harga sebab dah lama tak pi jenguk situ. Nasi ambeng dia sodap. Akak nak masak.... huhuhuhu lain kali kalau buat kenduri nasi ambeng lagi akak jemput pi BAkri ya. hehehe

      Delete
  5. Nasi ambeng, bunda suka... Bulan puasa mesti cari nasi ambeng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya bunda... kalau beli nasi ambeng sedap sebab lauk pauknya banyak.

      Delete
  6. Jadi terliru sangat i ni haahhh.. siap rojak petis lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala ni kan dah moden...rojak petis tu lauk sampingan. Sepatutnya memang tiada pun tapi sebab adik ipar dah buatkan bagi je pada tetamu.

      Delete
  7. nasi ambeng siap berbungkus daun pisang kemas n cntik senang jd hidngn brknduri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dulu punya style letak 1 pinggan besar atas nasi dengan semua lauk pauk untuk 4 orang diatasnya. Sediakan plastik dengan daun pisang untuk 4 orang disebelahnya. Bila di hantar kedepan ada yang makan sikit manakala ada yang terus dibahagikan 4 dan tapau bawa balik. Sebab tu nasi dan lauk pauknya memang kena sediakan banyak supaya banyak yang boleh dibawa balik.

      Yang dah siap berbungkus ni kita orang memudahkan tetamu terus bawa balik ja. Tinggal bahagikan nasi je.

      Delete
  8. talam mestu bayk la kan ...kalau biasa org makan dlm pinggan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nida... dulang tu memang tersedia banyak di rumah aruah mak sebab bila kenduri senang pakai dulang besar tu je. Ada dalam 20 keping agaknya aruah mak beli sikit demi sikit, senang masa kenduri kendara. Dulang air 4 segi bujur pun sama ada dalam 20 keping juga lah....memudahkan bila kenduri letak air untuk tetamu.

      Delete
  9. Daya belum pernah dapat nasik ambang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik Adam sekarang ni banyak je berjualan di pasar malam. Pasar tani putrajaya pun ada berjualan.

      Delete
  10. x pernah makan lgi nasi ambeng, x prnh tngk pun camna nasi tu :'p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi ambeng tu nasi putih je tapi lauk pauknya yang banyak dan selalunya dibuat masa kenduri. Letak dalam dulang nasi dengan lauk pauk yang selalunya jenis kering. Sekarang kat pasar malam atau pasar tani ada je orang jual nasi ambeng yang boleh di tapau.

      Delete