Wednesday, March 9, 2016

Buku Resepi Blogger Nooriah Abdullah



Assalamualaikum,

Semasa pergi Karnival Karangkraf 2 minggu lepas dapat lah rembat buku masakan Kak Noor. Kak Nooriah ni blogger masakan terkenal di Brunei ...ala macam Che Mat Gebu. Femes dalam blog. Blog masakan dia, memang ramai peminatnya terutama bila time Bulan puasa mencari menu masakan untuk berbuka. 
Ok pasal buku masakan Kknoor ni bagus juga sebab ada masakan dia yang jarang aku jumpa. Tenguk gambar pun dah kecur tau.




Jom kita tenguk apa yang ada. Muka depan bicara kaknoor. Sebenarnya ada 2 buku masakan Kaknoor dengan Karangkraf  tapi aku cuma jumpa 1 je. Yang lagi 1 tu rasanya dah lama terbit kut. Mungkin dah habis stok agaknya.



Ni salah satu yang pada aku lain sikit sebab selalunya kacang kuda ni kita rebus biasa je. kalau nak lain sikit bubuh daun kari baru naik bau dia. Tapi yang ini lagi best siap bermadu pedas. Emm nanti nak cubalah.

Ni lagi satu resepi baru bagi aku. Selalunya cornflake madu je tiada pedas tapi kaknoor buat pedas. emm mesti lagi sedap kut. 

Roti Gulung sosej ni nampak mudah je. Kena cuba juga lah nanti. Bahan pun mudah je.

Ni lagi satu resepi roti gulung yang nampak mudah. Ala-ala Jpop je.

Keropok ketam ni pun nampak sedap. Haiiii kalau buka buku resepi tenguk gambar je pun dah kenyang hehehehehe belum lagi memasak. Lagi santak perut. Tapi ni buat kudap-kudapan pun sodap.

Tapi aku paling tak tahan ni resepi ubi kayu goreng berempah. Balik kampung nanti kena cari ubi kayu lah nampaknya. Selalu asyik di rebus cicah dengan sambal ni goreng berempah emm lagi sodap ni.

Gambarnya pun dah buat aku telan air liur. Lepas ni nak cari ubi kayu... nak cari ubi kayu... nak cari ubi kayu.

Selalu kita goreng kue tiaw je  kan tapi kali ni ada pula kena gulung. Camno tu ek. 

Nasi lemak pandan ni tak pernah lagi makan. Ada sekali tu viral dalam Fb Nasi lemak kat Sri Gading Batu Pahat. Kata adik aku yang dok kat situ memang ramai orang berbaris nak beli tapi ramai dari luar. Dia yang orang area situ pun tak pernah merasa lagi. 

Ada juga masakan dari brunei. Kuih tapak kaki kuda tu macam best je.

Piza ayam pedas...... huhuhu lagi tak tahan.

Wah tak pernah umur aku jumpa resepi tongkeng ayam. Aruah mak aku memang pantang dan  tak bagi anaknya makan tongkeng ayam ni sebab tak bagus. Rupanya tongkeng ayam lah paling sedap dan yang paling banyak lemaknya. Kat pasar malam kadang ada terjual tongkeng goreng. Tapi sebab dari kecil dah tak dibagi makan jadi takdelah teringin nak makan.  

Tenguk pencuci mulut huh kecur kecur. Warna-warni lawanya. 

Wah ada juga lempeng kelapa muda. Macamana agaknya rasanya ye. Wah balik kampung kena cari kelapa muda lagi lah.  

Getuk ubi kayu.... walah. 


Wah ada milionaire shortbread. Agak-agak kalau makan ni boleh jadi millionaire tak?

Tu dia Kaknoor yang ayu manis menawan.  Semuga buku resepi Kaknoor semakin laku.

22 comments:

  1. My peberet blog and blogger masak masak! Yeahhhhh! Kak Noor! Cayalahhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau masuk kat situ kenyang selalu tenguk gambor.... hahahaha

      Delete
    2. terimaaksihhhhhh notie sudi jugak dptkan buku kaknoor yg tk seberapa sngt pun

      Delete
    3. Kaknoor ala kalau blogger tak sokong blogger siapa lagi. Apa pun tahniah

      Delete
  2. WAH PELBAGAI RESEPI BLOGGER CHEFF NOOR NI NAK DPTKAN JUGALAH...REVIEW NOTI MENARIK SGT TU..MESTI KNOOE SENYUM LEBAR...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah senyummmmmm panjang ni P hehe

      Delete
    2. senyum dah meleret mmmmmmmm panjang tu

      Delete
  3. Gambar dia menarik tu yang kecur je bila bukak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks notie ya, sebenarnya gmbar tu kaknoor ambil sendiri tau, nk suruh anak2 diaorang pun sibuk dgn tugasan masing2 jdi trpaksa belajar amik gmbr sendiri, alhmdulillah skrg dh tk kacau anak2 lagi pun klau dh minat amik gmbr letih memasak pun nk jugak snap gmbr sbb nak yg fresh haha

      Delete
    2. thanks notie ya, sebenarnya gmbar tu kaknoor ambil sendiri tau, nk suruh anak2 diaorang pun sibuk dgn tugasan masing2 jdi trpaksa belajar amik gmbr sendiri, alhmdulillah skrg dh tk kacau anak2 lagi pun klau dh minat amik gmbr letih memasak pun nk jugak snap gmbr sbb nak yg fresh haha

      Delete
    3. wah kira dah terer ni kaknoor ambil gambar sampai semua yang tenguk kecur je sampai nak menjejes air liur

      Delete
  4. assalamualaikum notie
    kaknoor ada tag notie lah
    cer keblog kaknoor ok tengok apa yg notie kena buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam..... ala.... kena tag ni yang malas... insha Allah kaknoor kalau rajin.... hehehehe

      Delete
  5. sape x kenal kak noor tu...bukak blog dia je terus terliur..rasa nk jilat skrin monitor

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM.... kalau jilat rasa sedap takpe le juga boleh jilat scrin monitor banyak kali..... hehehehe ni jilat skrin rasa apa..... hehehehe

      Delete
  6. kak notie..emailkan JM alamat umah boleh..nak pos small gift..emailkan ke jarimanis4ever@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm meh le kita dating... mata bertentang mata... kelu lidah nak berkata.

      Delete
  7. Macam best jer buku resipi ni... bunda dah lama tak pergi pppular... kalu terjumpa nak jugak buat koleksi satu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best bunda... rugi tak buat koleksi. Yang lagi satu je tak jumpa. Yang saya beli tu banyak lagi. Selamat membelek di popular.

      Delete
  8. Replies
    1. Kaknoor dah macam retis aka Chef wan je kan... tumpang bangga atas kejayaan kaknoor

      Delete
  9. kadang2 pergi juga blognya . mmg peramah orgnya . baru balik dr umrah rasanya ... suka tgk gambar yg dia snap . cantik2 ...

    ReplyDelete