Wednesday, January 27, 2016

Sehari di Hospital Shah Alam


Assalamualaikum,

Hari Rabu yang lalu kita orang telah mendapat jemputan untuk menunjuk ajar bagaimana pengisian data bagi Pesakit Dalam, rawatan harian dan Sokongan Klinikal. Jadi pukul 8.15pagi dari pejabat di Putrajaya kita orang pun terus ke Hospital Shah Alam. Hospital ini baru sahaja beroperasi pada awal bulan Januari yang lalu. Walau bagaimana pun oleh kerana sistem HIS tidak boleh di generate dengan sistem pengumpulan data terpaksalah di tunjukan secara manual bagaimana untuk di buat didalam sistem web base. Hospital terletak di seksyen 7 dimana berhampiran dengan UITM dan I-city .




               Jabatan Kecemasan dan Trauma, nampak cantik dan selesa. Ini belum sibuk lagi sebab masih belum banyak kes yang ditangani.


                      Kawasan santai yang mesra alam. Mempunyai katil rasmi sebanyak 300 katil dan bangunan ada 13 tingkat. Nampak best je  maklumlah hospital baru kan.

                                                      Pintu lif yang menawan penuh dengan info


Sessi menunjuk ajar

Staff yang terlibat

Sessi berlangsung di bilik makmal komputer di Unit IT. Ni ruang hadapan menyambut tetamu. Kemas je kan.

Unit IT Hospital Shah Alam

Selesai sessi pagi menjamu selera di Cafe Hospital. Cafe hospital masih lagi belum di gunakan jadi staff yang nak makan terpaksa lah keluar ke tempat yang berhampiran. Mungkin tender bagi cafe tersebut belum di keluarkan lagi kut. Mungkin pada pendapat aku lah. Kalau dah sepenuhnya fasiliti hospital di gunakan, pesakit mesti ramai jadi cafe tu mesti meriah. Masih baru lagi jadi masih banyak fasiliti  hospital yang belum digunakan dengan sepenuhnya. Pesakit Luar dah berfungsi jadi ada juga terjumpa pesakit yang datang untuk mendapatkan rawatan. Macam makanan dan minuman pada hari tersebut Unit rekod terpaksa order dengan orang luar. 

Sempat menjengah Jabatan Rekod Perubatan. Kita orang kerja memang banyak melibatkan interaksi dengan Unit Rekod Perubatan dari segi pengumpulan data.


   Nun sayup tingkat tertinggi Hospital. Sessi petang bersambung dan selesai dengan jayanya pada pukul 4. Kita orang terus balik ke Putrajaya.

Quarters staff Hospital. Cantik dan nampak besar.


Ruang lobi yang begitu luas.

                                                  Lawa kan Hospital Shah Alam ni?

 Hospital Shah Alam ditinggalkan. Tapi macam best je kerja kat situ kan. Sebab persekitarannya masih baru.

Yang best tu sebab apa? hehehehe tu hah wisma Jakel ko. Memang tak jauh. Depan Wisma Jakel ni pintu masuk UITM. hah memang best kawasan persekitaran yang berhampiran dengan Hospital Shah Alam ni. Masuk Wisma Jakel pula Icity. huh memang lagi best lah. Seksyen 7 kan hapening je selalu.

19 comments:

  1. buat tugasan di hospital syah alam yg baru ya...nampak hebat hospitalnya...walau cantik walau hebat rupanya seboleh-bolehnya xmau masuk ke sana heh..heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerja ok lagi asalkan tak admit wad...huuhu

      Delete
  2. Masuk.utk kerja tak pa
    Jgn masuk sebagai pesakit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul. Muga dijauhkan lah hendaknya.

      Delete
  3. Replies
    1. Bangunan baru nampak semua pun baru.

      Delete
  4. Masuk.utk kerja tak pa
    Jgn masuk sebagai pesakit

    ReplyDelete
  5. Masuk.utk kerja tak pa
    Jgn masuk sebagai pesakit

    ReplyDelete
  6. cantiknya spital. tepi rumah je.. tapi tak pernah nak ke sini.

    dear, i rasa yr blog ni ada virus tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan thanks dari hari tu lagi dah nampak tapi tak tahu macamana nak buang. huhuhu ada sesiapa boleh tolong tunjuk ajar.

      Delete
  7. dah lama terbengkalai, dah aiap akhirnya...dekat dgn tempat shopping n makan2..best tu, boleh jalan kaki je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nohas itu sebab macam tergoda je nak kerja kat situ... hehehehe

      Delete
  8. cantik betul hospital ni, sebelah mana ek? dah bukak ke blom

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lily dah start jan 2016. Lepas Wisma Jakel tu jalan lagi kedepan hingga nampak Petronas stesyen minyak. Kedepan sikit dah hospital dengan quarters hospital sekali.

      Delete
  9. Seboleh mungkin tak nak masuk spital... Takut... Serikkk... Uwwwwwwwwwwwwwwwwaaaaaa... Nangesss nengok jarumm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun akak warga KKM, paracetamol aka panadol pun kena belah 2 sebab tak boleh telan mesti terkeluar balik. hehehehe apa lagi dengan jarum huhuhu rasa nak cabut berkilometriko lari... hehehehe

      Delete
  10. akan bertugas sebagai ho disini.. 😀

    ReplyDelete
  11. akan bertugas sebagai ho disini.. 😀

    ReplyDelete