Monday, December 6, 2021

Resepi Gaya baru - Lukisan

 


Assalamualaikum,

Hari ni makan apa ya.... hah ni ada resepi masakan. Simple tapi menarik gitu.

Alkisahnya tersebut lah kisah eh.... hehehehe  entah masa bila tah aku ternampak le dalam Fb gambar resepi cara baru. Dah asyik lalu lalang je kat wall aku atau ada kawan kenalan yang share tu yang aku ternampak tu.

 Tapi bila di belek-belek lukisan tersebut wow memang tabik  spring le kat orang yang melukis ni. Dalam satu muka surat satu resepi dah jadi. Hah telur mata bawang kicap ni memang makanan legend. Kalau dah bosan masak lah telur mata dengan bawang dan kicap hish sedap yak amat gitu. Potong dengan lada merah basah atau cili api. perghhh menambah-nambah nasi. Aku suka kalau bawang besar tu potong banyak-banyak.  telur mata tu jangan sampai garing sangat....kalau boleh yang tengah tu separuh masak. Aduhaiiiii lapor le pulak.



Ni pun peberet ni. Cokodok pisang. Kalau tenguk resepi ni gaya masak orang tua dulu-dulu sebab takde  sukatan. Main agak-agak je dan main campak-campak


Hah cucur ikan bilis pun sodap ko. hahahaha lagi-lagi kalau musim hujan. layan dengan air kopi panas-panas.....perghhhh menyandor pagi-pagi


Hah cucur jagung pun sodap....Kalau tak dapat jagung asli aku selalunya beli yang dalam tin yang sebiji-sebiji tu. selalunya cap adabi.  Bukan yang creamy ya sebab yang creamy tu buat air jagung sodap ataupun buat abc letak atasnya banyak-banyak.  Yummy. cucur jagung ni sedap cecah cili sos tak pun sambal tumis. Tak pun makan gitu pun sodap


Cucur tahu ni aku tak pernah buat. Selalunya tahu goreng cecah sambal kicap. Tapi sesekali cuba mungkin sedap kut. Banyak sayuran tu.


Daging dendeng ni femes orang perak. Renyah buatnya tapi sedap.


Ni memang sodap. Tapi kena tunggu musim durian banyak le baru boleh buat gulai tempoyak campur dengan udang. Sapa yang sakit gout tak leh makan ya. Nanti sakit datang....huhuhu


wah ada jenama ni bihun goreng kak gayah. Yang uniknya sebab ada bahan sos. Ada campuran rasa masam, masin dan manis. 


Sambal goreng ni memang sambal goreng sebab ada daging. Tapi kalau versi sambal goreng jawa lain bahannya. Atau pun species yang sama tapi lain-lain versi kut. Sapa orang jawa boleh bagi komen. 


Ni macam sama resepi daging dendeng di atas cuma olahan gambar je yang berbeza.


Mesti special makaroni bakar Puan norly ni. Ada kawan aku nickname dia carrie...pengulas novel dan pandai masak juga. Dia buat makaroni bakar hasil resepi mak dia. Dari pada mula suka bakar makaroni...baru-baru ni up pulak status dah meniaga  pulak sebab dapat permintaan dari kawan-kawan yang dah rasa air tangannya.   


Ni aku tak pernah makan. Kenapa ada nama bali lah pulak. Adakah ianya resepi dari bali. emm muskil aku.


Masakan ungkep ni masakan jawa. Banyak rempah dalamnya. Tapi kalau sedap dan tak nak muak sebab banyak rempah letak le lebih sikit cili api. Baru lah umph. Kalau tak pedas tak umph. 


Asam Gerang daging tetel atau asam pedas melaka..... hah yang ni memang sebab Kak Nong sejak kahwin dengan orang melaka selalu je masak asam pedas tetel.  Ada bubuh kerisik tu yang agaknya jadi lagi umph kut. Tapi kalau ada lebihan asam pedas tetel ni....cecah dengan lempeng waduh enak buk. Nambah-nambah lagi. hehehehe 


Ni resepi mat atau minah saleh kut...hehehehe sebab ada baked beans. Dah tua-tua dan dah kerja baru aku rasa. Dolu-dolu tak reti nak makan dan tak jumpa pun.  Apa lagi kalau pi sarapan kat hotel. 


Benda ala ni kadang nampak kat pasar raya. Dolu-dolu aku ingat orang cina je yang makan. Sekali ada member kata dia buat chips sedap katanya. 


Rendang Pedas ayam perak ni aku tenguk part kepala eh kelapa  tu macam ada 2 versi. Satu jadi santan dan satu kelapa parut di tumbuk eh kalau di tumbuk bukan jadi kerisik ke. 

Maknanya santan dan kerisik bergabung kut. Kena tanya orang perak ni 


Yang ni pun ala-ala masakan Itali je. eh pandai je aku kata ala-ala Itali....hah ni kena tanya cikgu amie lah... Tapi roti keras tu buat roti bawang putih sodap. 




Hah yang ni lagi enak....sambal totok . dapat nasi panas-panas. hah belimbing buluh ni kat belakang rumah banyak memang boleh buat lah. Layan dengan masak lemak labu dan ikan kering sepat....waduh...ngences aku dibuatnya. eh...opsss sori ober nau aku.


Kredit FB Zaridah Sulaiman (My Art Recepi) Ni tuan punya resepi tersebut. Bagus nya ni print kertas keras terus letak kat dapur. Nak masak tenguk je apa bahan-bahannya. Tapi yang cucur segala cucur tu tak yah le kut. Dah selalu buat takan le lupa resepi. Ala kita buat dia....janji jadi dan sodap. 


14 comments:

  1. menarik..mcm lukisan dulu2..retro..

    ReplyDelete
  2. RAJIN N KREATIF PELUKISNYA AMBIL MASA TU NK LUKIS N TULIS

    ReplyDelete
  3. Wah.. Kreatifnya dia.. Memikat dan mudah faham bila tengok lukisan camnie.. Lagi semangat nak mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah macam best je dan simple. Tapi bahan agak-agak le tiada sukatan...style orang dolu2 masak....main campak-campak je

      Delete
  4. rajinnyer and kreatif gak.. 😅😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah tenguk gambo je dah kecur ....camno tu

      Delete
  5. Menarik, resepi bergambar macam ni, senang nak ikut, sekali pandang dah nampak bahannya Ala jurnal gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...oh macam tu kira jurnal ye. emm tak tahu pun. Ingatkan jurnal tu panjang-panjang punya ayat buat dokumentasi

      Delete
  6. Ada jugak tgk dia kat FB.. Viral lama dah.. Comel kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke...wah ahkak yang ketinggal erl. Tapi bila ternampak tu cam comel je cam comel je.

      Delete
  7. pagi-pagi tengok gambar makanan, menyanyi-nyanyi perutku. memang kreatif dan rajin lah. ha ni baru ye orang kata 'saya tak faham, boleh tolong lukis"

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha lagu apa sal dondang sayang ke keroncong buat sal. simple kan dia buat cam tu. Mudah kalau nak masak tenguk bahan dan agak-agak je sukatannya.

      Delete