Tuesday, May 17, 2022

Jamuan Raya KKM

 


Assalamualaikum,

Haiiii lama cuti raya layu je nak buat citer dalam blog ni. Padahal minggu lepas dah start naik kerja tapi tu lah lemau nau nak buat citer.

Oleh kerana hari ni ada Jamuan raya KKM hah nak citer le sikit. Kali ni buat besaran le juga malahan mula-mula dengarnya Agong nak datang tapi Agong tiba-tiba tak dapat hadir. Lepas tu katanya Pm pulak nak datang. hah nampak tak meriahnya. Tapi memang meriah sebab makanan melimpah ruah dan banyak. kalau datang awal nak duduk sampai pukul 2 pun boleh selagi boleh makan hah makan,

Kali ni buat kat PICC dan memang best sebab kawasan besar dan tempat duduk pun banyak. 

Aku pergi dengan geng belakang. Lepas tu dapat tempat makan hah apa lagi mula mula sekali carik satay. 


Baru sampai dari lobi utama turun escalator menuju tempat jamuan Raya.


Meja kita orang. hah nampak tak satay dulu yang kami kejorkan. Udah lama ni tak makan satay. Ada satay kambing lagi tau.

Lepas tu nampak le KJ meronda kawasan dari satu meja ke satu meja. Bila sampai kat tempat kita orang apa lagi sibuk le kami nak berposing dengan dia.



                                                     
           Dengan berhimpit-himpit hanya ni je yang nampak muka aku...orang ramai berhimpit-himpit nak bergambo. Yang aku bengang ada satu matron asyik le menebeng sebelah KJ sampaikan muka aku pun hilang dek sebalik badan dia. Tapi dapat ni jadi le ya. 



Satay sedap....hah banyak lagi ni


aku ambil mee goreng mamak sedap.....kuey teow pun aku tenguk matron makan sedap. Ambik secuet rasa. Memang sedap.


Nampak rojak buah pun sodap. 

Aku rasa soto dia. Sedap. Dia buat potion kecil je bila tambah dengan sambal kicap perghhh sedap. Ada laksa Johor, Laksa Serawak. Nasi Mandey dengan rendang ayam pun aku nampak Yatt makan sedap. Lepas tu ada cendul emmm sedap pekat santan dia.



Dah kenyang apa lagi kita posing le kat deko raya dia. Skuter dia merah ang ang ko. Ni kalau bawak keliling kampung memang kena kejor lembu wak Warisan Petani le gamaknya sampai amsuk parit. hehehehe. Merah mak ngah ko 


Nampak Pengarah apa lagi sempat le kami ajak dia berposing. Nampak juga abang dia Datuk Seri Hishamudin Tun Husin. 

Banyak juga menteri kabinet yang datang sebab PM ada datang meraikan Jamuan raya KKM.


Masa nak balik bila naik ke lobi utama rupanya banyak dif terhormat sedang menunggu PM. hah dapat le DD bergambo dengan PM. Nampak mata Matron dengan Yatt je. Aku sebelah Yatt tak boleh nak menebeng sebab dia punya body guard keliling PM. 

PM turun ke majlis je kita orang pun balik le ke pejabat. Dah kenyang kan dah nampak KJ dan PM kan. Alhamdulillah

Selamat Hari raya Maaf zahir dan batin buat semua. 




Monday, April 25, 2022

Pelita 7 Likur Tradisi di Jalan Daud Muar serta main mercun

 


Assalamualaikum,

Apa khabar semua. Mesti semua dah sibuk membuat persiapan raya kan. Apa lagi dah 2 tahun tak sambut Aidilfitri bersama keluarga dek diserang Covid 19 satu dunia. Alhamdulillah mudahan tahun ini kita dapat meraikan sambutan Aidil Fitri bersama keluarga. Sedih pun ada sebab Ramadan akan meninggalkan kita dan Syawal akan menjelma.

Seingat aku dolu-dolu le.....hehehehe terkonang semasa dolu ni...10 hari sebelum raya selalunya ada tradisi 7 likur. Hah best ni bila malam pasang pelita sepanjang jalan depan rumah. Selalunya bila time macam ni aruah bapak aku akan cari kayu untuk buat pacang letak lampu pelita. Jadi bila dah siap pacang lampu pelita, kena beli minyak gas nak letak dalam pelita. Lampu pelita ni selalunya di simpan setelah selesai hari raya. Jadi bila dah 10 hari akhir tu keluar le lampu pelita tu dari dalam kotak. Check sumbunya dan isi minyak sekali. Pacang dah siap, lepas berbuka puasa, pi cucuh pelita dengan mancis bila dah bernyala sangkut le atas kayu pacang tu.

Kalau kreatif hah kayu pacang tu buat le macam-macam bentuk. Ada yang sederet je tingginya. Ada yang tinggi rendah. Kalau pandai buat le rangka tertentu, bila letak pelita baru lah nampak bentuk dia. Tapi kita orang buat biasa je. hah kalau ada bunga api lepas pasang pelita tu mainle bunga api. Nak main mercun masa tu duit tak banyak...bunga api tu le yang paling murah cap kucing hitam. emmm sekarang dah tak jumpa. Bunga api tu nak cantik besi dia di bengkokkan lepas dah nyala hah gantung kat pokok.....yehhhh lepas tu tepuk tangan. hahahaha memang kanak-kanak sungguh masa tu. kadang kalau nakal sangat hah campak bunga api yang sedang menyala tu atas pokok.....yehhhh cantik menyala-yala atas pokok. hah kalau salah campak tiba-tiba tercampak atas atap rumah hah memang kena perambat le.....sebab kalau silap boleh terbakar rumah weiiiii. Naya je.

Bila dah dewasa sikit kadang ikut kakak keliling bandar pi shopping baju raya sambil tu pi tenguk lampu pelita di sepanjang jalan dari Batu 6 sampai ke bandar. Macam-macam patern lampu pelita di pasang. Tapi yang paling gempak kalau pi ke Jalan Daud. hah dia ada satu padang mengelilingi jalan tersebut. Dan tempat tu femes dengan lampu pelita yang di buat secara besar-besaran. Macam-macam bentuk. Cantik tau.


Hah ni aku cilok daripada Facebook anak-anak muar mengenai lampu pelita 7 likur di Jalan Daud.

PELITA 7 LIKUR TRADISI JALAN DAUD MUAR

Tradisi dekorasi pelita ini dilakukan penduduk sekitar Jalan Daud, Muar setiap kali tiba malam tujuh likur (minggu akhir bulan Ramadan). Lebih 40 tahun tradisi ini dilakukan dengan tema-tema yang berlainan setiap tahun menjelang Syawal.
Bermula pada seminggu sebelum Hari Raya Aidilfitri, anak muda kawasan ini akan bergotong-royong memasang ratusan pelita bagi menaikkan seri menjelang hari raya.
Tema tahun sebelumnya :
2021 - Helikopter
2020 - (Tiada)
2019 - Beca
2018 - Bulan & Bintang
2017 - Keris
2016 - Kereta Sorong Lembu
2015 - Basikal BMX
2014 - Menara Jam Maharani
2013 - Mahkota Di Raja
2012 - Menara Kuala Lumpur
2011 - Jambatan (bersempena jambatan kedua Muar)
2010 - Kapal Selam (Sultan Johor merasmikan acara ini pada tahun ini)
Agak2 apa tema tahun 2022?

kredit Facebook anak-anak muar





Bila tenguk macam ni alahaiiiiii syiok kan. Lah ni aku nampak kat shoppe ada jual lampu pelita tapi led punya, tak yah pakai minyak gas sebab minyak gas dah malah. Pakai bateri je. tak sempat nak beli......hah lain kali lah. Nak tenguk juga camne gayanya.

Apa pun memori dolu-dolu sentiasa mengamit dalam ingatan ku bila nak raya. Tu belum lagi ikut adik-adik lelaki aku main meriam eh ada ke....emm kampung sebelah yang main meriam buluh. Kita orang baik hehehe sebenornya adik-adik lelaki aku tak pandai nak membuat meriam buluh tu....kalau depa tahu emmm rasanya boleh main lawan-lawan meriam dengan kampung sebelah. Dusyum dum meletup bunyi meriam. Seronok tau masa tu. Sekarang ni yang depa terer main mercun roket le. Tak pun yang selamat sikit mercun yang panjang tu. Bila dah terbakar hah tunjuk ke langit. Sedas sedas sehingga habis. Boleh le tu ala-ala main meriam tapi sepicies selamat. kalau nakal sikit mercun katak.....lepas bakar tali dia lepas tu campak kat budak-budak hah melompat-lompat le depa sebab mercun katak tu melompat lompat. Apa lagi gegak gempita le adik-adik aku dengan anak-anak buah aku.
Dah alang-alang aku citer pasal mercun hah ni dia mercun legend zama aku dolu-dolu.
Mercun roket....bahaya weiiii tapi kalau monyet banyak boleh guna buat halau depa.

Mercun katak....menakutkan sebab terlompat-lompat kita dibuatnya bila di campak berhampiran.


hah ni mercun legend dolu-dolu


Mercun bunga....ni cantik tapi nak kena cepat campak bila dah nyala

Ni mercun butterfly. cantik bila dia berpusing terbang.

Ni mercun padi kut....bunyi boleh tahan. Agaknya anak beranak mercun yang dimainkan masa raya cina kut.

Ni mercun pop...buat gegerl main sebab paling selamat. Campak je meletup.

Gambar mercun tu kredit Face book Orang wangsa maju

Lagi satu mercun tarik.....hah ni kalau jadi bahan untuk april fool. Kenakan orang. Ikat kat kerusi member bila dia tarik je kerusi bom dia meletup. Nak tarik sendiri pun boleh tapi takut sikit le.

hah amacam best tak.... tapi aku pernah teringat main pistol pistol gitu. hahahaha siap ada ubat dia tau. Itu memang legend sungguh dah pupus tu sebab dah tak pernah lagi nampak.


Aktiviti sepanjang Ramadan

 


Assalamualaikum,

Alhamdulilllah kita dah masuk minggu akhir Ramadan. Mudahan Allah temukan kita dengan malam Lailatur Qadar.

Tahun ni entah macamana Kelab kebajikan opis buat pertandingan indoor games lah pulak masa rehat tengahari. Sebelum ni memang tak pernah buat. Jadi time rehat je memang gegak gempita le bilik statistik dibuatnya. Hah apa lagi Boss pun join sama.

Ada 3 acara iaitu main dart, carom dan congkak. Hah apa lagi le  masing-masing menunjukkan kehandalan masing-masing. Memang riuh bila waktu tengahari



Dr Erwyn lawan Dr Naufal. Yang kelilingnya pompom gegerl and boboi boy. hehehehe



Tu dia lawan dart pulak. Aim jangan tak aim. dia punya aim tu perghhh kalah pemain antarobangsa. hehehe


Boss lawan main carom dengan azmaliza. Terer juga boss kalah azmaliza dibuatnya. 


Yang hujung ni main carom. Yang lain tu semuanya bagi semangat. 


Tu dia ko hah sederet papan carom dengan catur. Dan di belakang papan dart. Entah sapa yang menang agaknya. Tunggu lah sampai 27hb nanti  Linda akan umumkan keputusannya. 



Yang ni pulak group tadarus. Yang ni kita orang join dengan bahagian pengurusan rasanya. Yang ini takde sapa menang atau kalah yang penting habiskan baca Al Quran yang telah di bagi-bagi juzuk berapa kena habiskan. Semuga amalan bertambah berkat. Aamiin


Thursday, April 14, 2022

GIVE AWAY SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY

 



Assalamualaikum,

Alahaiiiii hari ni dah penutup....agak-agak sempat lagi tak. Oh tutup pukul 5 petang emm aku cuba lah. Aku ni ada tertunggak n3 GA yang lepas walaupun tak menang tapi ada hadiah khas dari SR yang aku dapat sebab mencuit hati SR. Terima kasih banyak ye. Nanti akak buat citer khas dan tayang hadiah yang SR beri. Terimas ye SR. Mudahan Allah tambahkan rezeki SR melimpah ruah. Aamiin.

 

Ok lah kita try test dulu GA yang SR buat ni. Novel tu memang buat ahkak tertarik ko memang debom lah SR. 


Jom kita cuba ikut ssyarat-syaratnya. 

Syarat-syarat GIVE AWAY SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY adalah seperti berikut:

1. Buat satu post entri bertajuk : GIVE AWAY SR X MITCH MEMOIR KAMPUNG BOY

     aku - Sedang menukang....gaya nak buat rumah je kan SR padahal join GA je. yelah kan menukang cari idea. 


2. Follow Blog Syazni Rahim.

   aku -  Dah follow lama nian....dia kena ada gimik I follow U (teringat iklan Digi dolu-dolu yang warna kuning tu) 


3. Letak banner giveaway di atas dan backlink kan ke entri giveaway ini. 

    aku - Ingat-ingat lupa tapi bila try test hah jadi....aduhaiiii cpu ahkak ni slow yang amat..kena tukar power kut bior laju cam pelesit


4. Copy blurb ini (wajib):

Blurb Memoir Kampung Boy - Ia mengisahkan tentang cerita kanak-kanak di zaman 1970 dan 1980-an di mana watak aku (Kenit) memaparkan aktiviti serta apa yang dialaminya ketika itu. Ketika zaman tiada gajet yang canggih, ‘aku’ dan rakan-rakannya bermain apa sahaja yang dapat menghiburkan hati mereka. Kisah ini bermula perpindahan dari Pekan, Pahang ke Johor Bahru (JB). Di JB, ‘aku’ mendapat sahabat karibnya bernama Rais dan Kajid yang memperkenalkan banyak permainan sewaktu zaman dulu, seperti main ‘gundu’, baling selipar, tarik upih pinang, permainan ‘cakar ayam’ dan sebagainya. Namun masa amat mencemburui persahabatan mereka.

aku - ahkak nak tambah lah sikit sebab bila tenguk main baling selipar, tarik upih pinang emm cam mengimbau kenangan lalu zaman kecik-kecik gitu. Itu kenangan yang tidak boleh di lupakan. Tapi main gundu dengan cakar ayam ni aku tak pernah dengor. 

Tapi seronok kalau main chapteh, tiang galah, main ting-ting, main cheper botol minuman.hah apa lagi banyak tau....hish rasa macam balik jadi budak je lagi padahal....umur dah kertu. Budak-budak sekarang mana tahu main benda tu semua....balik balik gadget.....hah tenung le handphone tu main game dalamnya..eh aku pun terjebak alahaiiiii pecah rahsia aku....ye lah kan nak main ganas macam budak-budak otot kaki dah longgar tu yang terjebak main game tanam-tanam dalam phone....bukannya dapat makan. hish hish aku ni.  

Rasanya patut di bukukan permainan tradisional melayu zaman dolu-dolu buat tatapan generasi sekarang. Kalau tidak emm memang budak sekarang tak tahu dan tak pernah main permainan tersebut. Nak main pun camno takdok orang nak ajor. Tapi tu lah macam aku yang ada kenangan zaman kecil-kecil pun ingat-ingat lupa camno nak main. Tapi bila teringat emmm seronok tau bila mengimbau kenangan lalu. Zaman dolu-dolu apa lagi kalau balik kampung emmm memang orang kata Terkonang semasa dulu hati ku merasa rindu... ni kalau ada sountrack R Azmi ni best hehehehe dah ala-ala radio klasik gitu. 


hah siap dengan sound track lagu lagi ni aku selitkandah ala-ala radio klasik gitu.....hehehehe


4. Copy ayat beserta link pada dua kenyataan di bawah:

Kenali Mitch! 

Shopee Menara Seni

aku - bila pergi link penulis dia wah macam best je kena singgah ni tenguk apa ada lagi kat rumah dia. 


5. Letak link penyertaan di ruangan komen pada entri ini.


hah amacam SR.....lulus tak....chehwah mudahan ada rezeki aku. Ammiin


Waktu Operasi Pusat Pendermaan Darah Ramadan 2022/1443H

 


Assalamualaikum,

Macam biasa post master asyik anto email je kat kita orang dengan menjemput semua warga Malaysia untuk menderma darah. Apa lagi bulan Ramadan orang Islam yang biasa menderma darah akan berkurangan disebabkan berpuasa. Tapi pihak hospital amat memerlukan darah. Dan ianya amatlah kritikal di waktu ini. Jadi apa lagi warga Lembah Klang dan Putrajaya sudi sudikan lah menderma darah anda yang amat bernilai buat pesakit yang memerlukannya.

Kat atas ni aku bagi tempat-tempat pendermaan darah dijalankan. Sesiapa sahaja yang nak menderma memang sangat di alu-alukan. Menolong orang yang amat memerlukan di bulan Ramadan ini dengan niat kerana Allah lagi lah amat berganda pahalanya. 

Apa lagi jom lah derma darah anda. Pertolongan anda amatlah di perlukan dan di hargai di kala ini.




Monday, April 11, 2022

Majlis Persaraan dan Perpisahan Kakitangan

 


Assalamuaalaikum,

Dah 10 hari kita berpuasa kan. Sekejap je. Dek kerana nak cuti raya lama tu yang dok pulun siapkan kerja sampaikan takde idea nak update entry. hehehe clise sungguh aku punya alasan ye. Mudahan tahun ini dapat sambut raya seperti tahun-tahun sebelum PKP melanda. 

Apa pun nak citer lah. Majlis ni sebenornya dibuat jumaat last sebelum nak start puasa hari Ahadnya. Jadi kiranya majlis persaraan Encik Rahim, PA boss Mastura di tukarkan dan pertukaran mengejut Puan Su yang naik pangkat dan Puan Rafliza pindah ke SPRM. Tu dia ko sekali 3 orang kena keluar.  Yang puan su tu memang kita orang terkejut tapi alhamdulillah naik pangkat Puan Su. 

Acara pagi tu buat majlis yasin sebelum puasa lepas tu tunggu orang yang diraikan datang. Encik Rahim datang dengan orang rumah dia. Baru kali ni jumpa cantik orang rumah Encik Rahim. Encik Rahim pegawai IT pencen wajib tahun ini. Orangnya baik dan lembut je.


           Encik Rahim memberi ucapan perpisahan. Orang lama dan penuh beradap sopan menceritakan pahit manis pengalaman bekerja selama ini. 


Tapi bila Puan su memberi ucapan aduhaiiii memang menusuk kalbu. Sambil menahan airmata sebab sedih nak meninggalkan PIK tapi memang ramai yang menangis bila Puan Su berucap almaklum le Puan su juga orang lama PIK sejak tahun 2007. Seorang pegawai Kader perangkaan yang 2 kali naik pangkat di PIK dan akhirnya kena balik ke Perangkaan juga.

Mas pula sebab dah lama sangat jadi PA di KKM akhirnya dapat surat kena tukar ke Jabatan Audit Negara. Seorang PA yang bagus jadi rasanya Big boss aku pun sedih nak berpisah dengan PA nya.


Cenderahati buat Puan Su


  Cenderahati buat Mas


Cenderahati buat Encik Rahim.

Puan Rafliza masa ni berada di SPRM melapurkan diri. Jadi masa majlis meraikan mereka semua dia tiada. Tapi masa petang setelah selesai lapur diri dan kembali ke pejabat,  Big Bos ada bagi cenderahati juga untuk Puan Rafliza. Puan Raf sekejap je di tempat kami dalam 8 bulan rasanya mengantikan Puan Habsah yang kena balik ke Perangkaan. Belum habis sessi berkenal mesra tiba-tiba kena pergi ke SPRM pula. Tapi nak buat camno lumrah dunia pekerjaan. Tukar sana tukar sini. Naik pangkat dan akhirnya pencen.

Selesai acara semua kita orang bergambar ramai-ramai. Dan lepas tu ada jamuan meraikan mereka. Oleh kerana bulan puasa aku tak tayangkan ye. 

Selamat bersara buat Encik Rahim yang akan memegang title YB. Selamat bertugas di tempat baru buat Mastura, Puan Su dan Puan Rafliza.  Khidmat kalian di PIK, kami ucapkan jutaan terima kasih. Semuga ukhwah tersebut berkekalan hendaknya.

Begitu lah adanya citer aku pada 1hb April 2022 sebelum menyambut puasa  



 

Thursday, March 31, 2022

Prosedur Pengembara yang baru tiba bermula 1 April 2022

 


Assalamualaikum,

Prosedur bagi pengembara pada hari ketibaan bermula 1 April 2022. Sempadan dah buka kan jadi ini adalah prosedur kemasukan yang pihak KKM keluarkan. Bila tenguk macam ni emmm rasa teruja je nak pi obersea. Buku merah pun dah tamat tempuh. Kena buat baru ni. Rindu nak jalan-jalan lagi. Apa pun jangan bergenbira sangat ya tetap ikut SOP....chewah....asyik-asyik SOP....terbiasa lah pulak. Apapun kita tetap kena jaga diri.




Sumber : KKM

Bermula 1 April 2022, perkara di atas akan dimansuhkan kepada pengembara yang akan memasuki Malaysia.


Sumber: FB KKM

Ok kawan-kawan...sempadan dah buka marilah kita berjemaah pi jenjalan. Tapi yang pasti SOP tetap di patuhi ye. Semuga kalian semua di lindungi Allah dari di jangkiti kuman Covid 19. Aamiin

Fasa Peralihan endemik - Fasa 7

 



Assalamualaikum,


Langkah 7- Membawa pesakit COVID-19 ke CAC atau ke Hospital menggunakan kenderaan sendiri.


Sekiranya anda perlu membawa pesakit COVID-19 untuk mendapatkan rawatan, JANGAN KHUATIR.

✅ Ikuti langkah-langkah yang dikongsikan ini bagi mengurangkan risiko jangkitan ketika membawa pesakit COVID-19 apabila anda menggunakan kenderaan sendiri.

😷 INGAT, PASTIKAN JARAK SEJAUH MUNGKIN DENGAN PESAKIT.

Pemandu dinasihatkan mandi dan bersihkan diri apabila pulang. 

sumber: FB KKM

Pengembaraan melalui sempadan darat Malaysia - Singapura

 


Pengembara yang telah lengkap vaksinasi COVID-19, dibenarkan merentas sempadan darat Malaysia dan Singapura bermula 1 April 2022.

Assalamualaikum,

wah malam tadi bermulanya pembukaan sempadan antara Malaysia dan Singapura. Nampak tular video ramai orang malaysia berjalan kaki sepanjang Tambak Johor nak balik ke Malaysia setelah 2 tahun tersangkut di Singapura tak dapat balik Malaysia. Tentu gembira semua warga Malaysia dapat bertemu sanak saudara. Begitulah kan mencari rezeki yang halal di tanah seberang. Begitu getirnya warga Johor demi mencari rezeki. Apa pun semuga semuanya Allah permudahkan.

hah apa lagi dah buka sempadan kan. Jom pi Singapura.


Buat perantau selamat kembali ya.

Tuesday, March 29, 2022

Petua melawan covid 19

 

                                      Gabungan buah-buahan yang telah di kisar halus.

Assalamualaikum,

Masa aku kena covid 19 dulu aku amalkan minum air chengkih. Pagi-pagi google tekak dengan air suam campur dengan garam. Lepas tu minum air chengkih suam-suam. Dapat buah limau yang Meria hantar ke rumah dengan sebakul buah-buahan lain emmm sedapnya. Apa lagi kalau dapat limau yang manis.   

Ni aku dapat petua dari seseorang yang pernah kena covid 19 juga di facebook. Cuba lah 


Sepanjang kuarantin, saya amalkan juice ni. Tak Tahu nak bagi nama apa. Bagi nama (Jus kobid pergi jua), aci kot? Sebab lepas minum, - ve Terus.

🤭 Tapi semua dengan IzinNya ya. Cuba la.
6 jenis buah buahan. 2bji setiap jenis.
a. orange
b. Lemon
c. Nenas
d. Kunyit
e. Halia
f. Epal merah

Tambahan = Madu campur 1sudu besar setiap gelas waktu nak minum.
Credit : Hazieq Azie


Selain daripada di atas punya petua ada juga orang lain bagi petua macam di bawah ni.


limau kasturi

Chengkih

Limau sunkist ni kalau manis emmm memang sedap. Bagus jadikan amalan beli buah limau dan makan limau setiap hari.



Di sini sy ingin berkongsi apa yg kami amalkan sepanjang kuarantin... Harap dpt membantu yg lain...
1) limau kasturi d mkn dgn kicap
= dapat kembalikan deria rasa sehari 3 kali
2) lemon = minum tiap hari
3) sunkist orange = mkn n kulitnya dpicit d hidung untuk deria bau
4) bunga cengkih = masuk kan ke dlm basin dlm 10/ 20 biji dgn air panas utk tangas muka... Sedut dihidung hembus kuar Dr mulut.... Dpt melegakan pernafasan...

5) panadol = kalau demam
6) vitamin c
7) tidur meniarap/ prone kalau sesak nafas
8) Rebus halia kampung +lemon untuk di
minum
9) minum Air suam yg banyak jgn minum sejuk
Kredit : Iman Nur Qasseh Josephine


Ni 2 petua yang aku dapat kat Facebook. Mungkin anda semua boleh mencuba.