Friday, November 29, 2013

Ada sifat babi yang diharamkan dalam IslamSubject: Ada sifat babi yang sangat diharamkan untuk umat Islam

Ada orang asing bertanya (ilmuwan) kepada salah seorang ulama mengenai haiwan babi ini.

Ilmuwan  : Haramnya haiwan Babi bagi umat muslim adalah disebabkan kerana banyaknya parasit dan kotoran dalam haiwan ini. Dengan semakin canggihnya ilmu kedoktoran, bukankah mungkin nantinya haiwan babi dapat dibersihkan dari virus dan parasit yang mematikan ini? Apakah nantinya haiwan babi yang bersih ini akan menjadi halal?  

Ulama    : Haramnya babi bukan kerana hal itu saja. Tetapi ada sifat babi yang sangat diharamkan untuk umat Islam?

Ilmuwan : Apakah itu?

Ulama      : Cuba anda buat 2 kandang. Satu kandang anda isi dengan 2 ekor ayam jantan dan 1 ekor ayam betina. Satu kandang lagi anda isi dengan 2 ekor babi jantan dan 1 ekor babi betina. Apakah yang terjadi pada masing2 kandang tersebut? Bolehkah anda menekanya?

Ilmuwan : Tidak.

Ulama      : Mari kita lihat sekarang. Pada kandang pertama dimana ada 2 ekor ayam jantan dan 1 ekor ayam betina. Yang terjadi adalah 2 ekor ayam jantan tersebut berkelahi dahulu untuk merebut 1 ekor ayam betina tersebut sampai ada yang menang atau kalah. Dan itu sesuai dengan kudrat dan fitrah manusia diciptakan. (HUMAN NATURE)

Ilmuwan : Pada kandang babi?

Ulama      : Ini yang menarik. Pada kandang kedua, iaitu kandang babi, 2 ekor babi jantan itu tidak berkelahi untuk merebut babi betina itu, tetapi yang terjadi adalah 2 ekor babi jantan tersebut mengawan babi betina secara beramai2 dan juga terjadi hubungan homoseksual antara kedua ekor babi jantan tersebut setelah selesai dengan si betina. Hal inilah yang jelas2 bertentangan dengan fitrah umat manusia. Bila umat Islam ikut memakan babi maka ditakutkan umat Islam akan mempunyai sifat dan karekter seperti babi ini.
Hadaanallahu Wa Iyyakum Ajma`in, Wallahu A`lam Bish-shawab,
"Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging babi, (daging haiwan) yang disembelih atas nama selain Allah, yang tercekik, yang dipukul, yang jatuh, yang ditanduk, dan yang diterkam binatang buas, kecuali yang sempat kamu menyembelihnya, dan (diharamkan bagimu) yang disembelih untuk berhala. Dan (diharamkan juga) mengundi nasib dengan anak panah, (mengundi nasib dengan anak panah itu) adalah kefasikan.  Maka barang siapa terpaksa kerana kelaparan tanpa sengaja berbuat dosa, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."


Mengapa Islam Mengharamkan Babi (Terjemahan)
Berikut ini tulisan mengenai pengharaman darah dan babi dalam Islam, diulas dari sudut pandang logika dan ilmu kesihatan. Semoga bermanfaat.

Bob: Tolong beritahu saya, mengapa seorang Muslim sangat mementingkan mengenai kata-kata "Halal" dan "Haram"; apa arti dari kata-kata tersebut?

Yunus: Apa-apa yang diperbolehkan diistilahkan sebagai Halal, dan apa-apa yang tak diperbolehkan diistilahkan sebagai Haram, dan Al-Qur'an lah yang menggambarkan perbedaan antara keduanya.

Bob: Dapatkah anda memberikan contoh?

Yunus: Ya, Islam telah melarang segala macam darah. Anda akan sependapat bahwa analisis kimia dari darah menunjukkan adanya kandungan yang tinggi dari uric acid (asam urat?), suatu bahan kimia yang amat berbahaya bagi kesihatan manusia.

Bob: Anda benar mengenai sifat beracun dari uric acid, dalam tubuh manusia, bahan ini dikeluarkan sebagai kotoran, dan dalam kenyataannya kita diberitahu bahwa 98% dari uric acid dalam tubuh, dikeluarkan dari dalam darah oleh Ginjal, dan dibuang keluar tubuh melalui air kencing.

Yunus: Sekarang saya rasa anda akan menghargai metode prosedur khusus dalam penyembelihan haiwan dalam Islam.

Bob: Apa maksud anda?
Yunus: Begini... seorang penyembelih, selagi menyebut nama dari Yang Maha Kuasa, membuat irisan memotong urat nadi leher haiwan, tetapi membiarkan urat-urat dan organ-organ lainnya tidak terusik.

Bob: Oh begitu... Dan hal ini menyebabkan kematian haiwan kerana kehabisan darah dari tubuh, bukannya kerana cedera pada organ vitalnya.
Yunus: Ya, sebab jika organ-organ, misalnya jantung, hati, atau otak dirosak, haiwan tersebut dapat meninggal seketika dan darahnya akan menggumpal dalam urat-uratnya dan akhirnya mencemari daging. Hal tersebut menyebabkan daging haiwan akan tercemar oleh acid uric, sehingga menjadikannya beracun; hanya pada masa kini, para ahli makanan baru menyedari akan hal ini.

Bob: Selanjutnya, selagi masih dalam topik makanan; Mengapa para Muslim melarang memakan daging babi, atau ham, atau makanan lainnya yang terkait dengan babi?

Yunus: Sebenarnya, diluar dari larangan Al-Qur'an dalam memakan daging babi, bacon; pada kenyataannya dalam Bible juga, pada Leviticus bab 11, ayat 8, mengenai babi, dikatakan, "Dari daging mereka (dari "swine", nama lain buat "babi") janganlah kalian makan, dan dari bangkai mereka, janganlah kalian sentuh; mereka itu kotor buatmu." Lebih lanjut lagi, apakah anda tahu kalau babi tidak dapat disembelih di leher kerana mereka tidak memiliki leher; sesuai dengan anatomi alamiahnya? Muslim beranggapan kalau babi memang harus disembelih dan layak bagi makanan manusia, tentu Sang Pencipta akan merancang haiwan ini dengan memiliki leher. Namun diluar itu semua, saya yakin anda tahu betul mengenai efek-efek berbahaya dari makanan babi, dalam bentuk apapun, baik itu pork chops, ham, atau bacon.

Bob: Ilmu kedoktoran mengetahui bahwa ada risiko besar dan banyak jenis penyakit. Babi diketahui sebagai tempat dari pelbagai jenis parasit dan penyakit berbahaya.

Yunus: Ya, dan diluar itu semua, sebagaimana kita membicarakan mengenai kandungan uric acid dalam darah, sangat penting untuk diperhatikan bahwa sistem biochemistry babi mengeluarkan hanya 2% dari seluruh kandungan uric acidnya, sedangkan 98% sisanya tersimpan dalam tubuhnya. Mohon diteruskan kepada semua rakan Muslim dan Non-Muslim... Ini dapat menjawab sebahagian pertanyaan mereka, khususnya jika kalangan non-Muslim bertanya mengapa Umat Islam tidak boleh memakan babi.
Sumber: Ibrahim Ali Ahmad
 

4 comments:

 1. hmmm............ada hikmahnya pada setiap yang ditegah ALLAH swt....hanya DIA yang tahu segala keburukan pada si babi kerana DIA yang menciptanya...Subhanallah

  ReplyDelete
 2. betul tu mama aini Allah Maha Tahu setiap kebaikan n keburukan kejadian-Nya.

  ReplyDelete
 3. setiap yg Allah larang, ada hikmahnya..

  ReplyDelete
 4. paling tepat kenapa ia haram ialah itu hukum dari Allah di dalam quran.. apabila ia haram maka mesti di amalkan tanpa di soalkan..

  ReplyDelete