Tuesday, February 23, 2021

Program Imunisasi Covid 19 di Malaysia

 


 Petugas kesihatan melakukan persiapan akhir bagi pelaksanaan suntikan vaksin COVID-19 jenis Pfizer BioNTech di Klinik Kesihatan Putrajaya.  Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah serta empat petugas barisan hadapan akan menjadi kumpulan pertama menerima suntikan vaksin itu. 

FOTO BERNAMA


KUALA LUMPUR: Malaysia memulakan program vaksinasi percuma secara besar-besaran hari ini untuk memastikan penduduk negara ini, baik rakyat tempatan atau warga asing, dilindungi COVID-19 yang menjangkiti lebih 290,000 orang dan meragut lebih 1,000 nyawa.

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan itu akan diterajui Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang bakal menjadi individu pertama di negara ini menerima suntikan satu daripada dua dos vaksin Pfizer-BioNTech, di Klinik Kesihatan Putrajaya, Presint 11 pada jam 3 petang.

Pemimpin di seluruh dunia mengetuai senarai penerima vaksin di negara masing-masing bagi mempamerkan kepimpinan melalui teladan, selain memberi keyakinan kepada rakyat mereka vaksin itu selamat digunakan.

Turut dijadualkan menerima vaksin di klinik sama esok ialah Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah yang wajahnya dikenali hampir seluruh rakyat Malaysia sebagai 'panglima' barisan hadapan negara dalam memerangi penularan virus korona.

Empat lagi petugas Kementerian Kesihatan turut tersenarai menerima vaksin itu di bawah program imunisasi berkenaan yang diawalkan dua hari berbanding jadual asal pada Jumaat ini, disebabkan penghantaran vaksin yang dibuat secara berjadual.

Sebanyak 312,390 dos vaksin Pfizer-BioNTech dihantar ke Malaysia pada Ahad lalu dengan sebahagian diterbangkan ke Kuala Lumpur dan Pulau Pinang sementara sebahagian lagi ke Johor.

Vaksin berkenaan dibawa dari Singapura yang menjadi hab pengagihan vaksin COVID-19 ke negara Asia Pasifik.

Turut diumumkan kumpulan kedua vaksin jenis sama, sebanyak 182,520 dos lagi, akan tiba di negara ini hari ini.

Penerima dos pertama vaksin perlu membuat janji temu untuk menerima dos kedua. Vaksin Pfizer-BioNTech perlu diambil dalam dua dos dalam tempoh 21 hari.

Sebelum proses vaksinasi dilakukan, Perdana Menteri dan mereka yang berkenaan akan diberikan taklimat khusus untuk penerima vaksin serta perlu menandatangani borang persetujuan.

Hari ini juga, Muhyiddin akan melancarkan program pendaftaran vaksinasi melalui aplikasi MySejahtera bagi mempermudah pelaksanaan program imunisasi itu.

Pengguna telefon pintar Android dan iOS boleh mengemas kini aplikasi MySejahtera, menjawab beberapa soalan berhubung persetujuan dan mendapatkan borang untuk menerima vaksin. 

Setakat ini, 571,802 anggota barisan hadapan mendaftar untuk mendapatkan pelalian itu dengan 57.3 peratus adalah petugas sektor perubatan dan kesihatan, sementara baki 42.7 peratus anggota sektor keselamatan seperti Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA), Jabatan Penjara, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

Difahamkan kerajaan juga akan memilih sekumpulan guru, khususnya yang berisiko tinggi, serta wartawan untuk menjadi kelompok pertama penerima vaksin dalam program tiga fasa tersebut.

Fasa pertama dijadualkan bermula hari ini sehingga April, manakala fasa kedua dari April sehingga Ogos bagi warga emas berumur 60 tahun ke atas serta kumpulan rentan dengan masalah morbiditi, di samping orang kurang upaya (OKU), sementara fasa ketiga bermula Mei hingga Februari 2022 - untuk kumpulan berusia 18 tahun dan ke atas.

Malaysia memperoleh 66.7 juta dos vaksin COVID-19 melalui Fasiliti COVAX daripada lima pengeluar. Vaksin berkenaan ialah Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Sinovac, CanSinoBIO dan Sputnik V. - BERNAMA

Sumber daripada Bernama Berita Harian
Boleh juga layari lamanweb berikut https://vaksincovid.gov.my . 

16 comments:

 1. semoga keadaan wabak menjadi semakin baik., aminn

  ReplyDelete
  Replies
  1. aamiin. Semuga semua virus nyah dari muka bumi ini.

   Delete
 2. Harap lepas vaksin boleh gi oversea. Hehe

  ReplyDelete
 3. Alhamdulillah sudah tiba vaksin yg dinanti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang di tunggu sis sebab tak sabo nak rentas negeri ni nak balik kampung. huhuhu

   Delete
 4. Alhamdulilah. Akhirnya vaksin sudah sampai di Malaysia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tu lah semua menunggu-nunggu ni untuk di vaksin.

   Delete
 5. Menghitung hari nak terima vaksin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak sabar nak kena injek ni supaya diri ada penangkis dari serangan Covid 19

   Delete
 6. semoga dipermudahkan segala urusan.
  moga cepat dapat vaksin untuk semua

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aamiin. Tu lah kalau dah dapat rasa lega nak ke sana ke sini. eh

   Delete
 7. Replies
  1. Register je dalam apps My sejahtera. Sementara dapat free ni. Lagi pun kalau nak keluar negeri kena wajib ambil vaksin. Sekurang-kurangnya diri sendiri dah ada protection dari kena Virus Covid 19.

   Delete
 8. Isteri saya fronliner, dah diinjet 2 dos.. Saya je belum lagi.. 😅

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah tu lah kita orang warga kkm kat ibu pejabat pun tak dapat lagi. Bertabah lah menunggu nama naik huhuhu tak leh rentas negeri ni

   Delete