Monday, February 6, 2023

Resepi Air Fryer - Perapan

 



Assalamualaikum,

Hah dok tenguk kat facebook banyak resepi perapan hah ni aku letak untuk sesiapa yang nak mencuba Masak menggunakan airfryer. Laaaaa tak habis lagi ke resepi guna air Fryer ni. hehehehe tu lah bila dah terjebak emm banyak pula munculnya. Apa pun entah bila ler aku nak mencubanya ni oiiiii. Takpe tepek je dulu kalau nak buat hah baru buat betul-betul ye bukan cubaan. Selalu share kat facebook nani bila naik memori lahhhhh tak buat lagi aku. Aiyakkkkk M tu tahap gaban. Tapi yang simple-simple kadang terbuat juga tu. Hah tenguk tu terbuat ye bukan rajin buat. hehehehe sabor je lah aku

Ok resepi atas ayam peri-peri tapi kalau nak guna ayam rasanya ok je kut. Alaaaaa kita buat dia. Ada ke ayam peri-peri di jual. Tak nampak pulak kat kedai Minang tu di jual. Nak pi mall rasanya dah berjaman tak pi mall. Hah nampak tak kunun nak berjimat padahal malas nak ukur jalan kat mall tu. Nanti beli yang bukan-bukan jadi besorkan M bila nak pi mall. hehehehe jangan ikut style aku ye.   

Resepi atas tu tak bagi berapa banyak jadi agak-agak lah ye. Dah perap simpan dalam peti sejuk. Hah bila nak masak masuk je dalam air Fryer. 



Ni pulak Spice chicken. Guna dada ayam ye. Nampak macam ayam berempah je sebab ada serai  dengan serbuk kari. Style india masak kut tapi ada serai tu dah macam nak buat rendang lah pulak cuma tak guna santan. emm cam best je ni.


Masih guna dada ayam. Tapi perapannya beza sikit ada halia pulak dengan madu. emm sah le ayam ni bermadu. hehehehe Viral le ko ayam kena madu. hehehehe 


Masih guna dada ayam. Tapi rasanya boleh je guna part ayam yang lain selain daripada dada ayam. Ala kita yang buat dia ikut suka kita le nak dada ke nak pinggul ke nak peha ke. Kang makan dada ayam asyik nak mendada je. Tak nak menunduk diri. hish apa lah pulak aku melalut. Kali ni yogurt campur dengan serbuk kari dan serbuk jintan putih. emm berempah dia lain sikit. 


Wah ni ayam ketumbar sebab ada daun ketumbar. Ni macam style masakan siam sebab ada daun ketumbar. Ada serbuk paprika dengan jintan putih dan lada hitam. Wah paprika bergabung dengan lada hitam ni mungkin pedas sikit kut. 


Fajita pulak takde daun ketumbar tapi ada madu emmm serbuk bawang. Ada ke jual serbuk bawang. Kita guna bawang goreng di mesin jadi serbuk boleh kut.  


Yeh ayam tandori. Banyak bahannya. Halia, jintan manis , serbuk ketumbar, serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk lada hitam, yogurt asli ye buka yogurt olok-olok. emmm yogurt asli ni yang biasa perasanya kut sebab yogurt kan banyak jenis. Garam pun ada 2 satu garam biasa dan satu lagi garam masala. Wah bila jadi ni feeling pi kashmir je kan. hehehehe


Yeh boleh buat satey ni. perap-perap lepas tu bakar....semerbak bau satey ayam. Lepas tu buat kuah kacang. Yummy 

Ok geng semua selamat mencuba. Ni buat banyak-banyak lepas tu frozenkan. Nak makan terus je ambil se pack masuk Air Fryer......ting dah siap. 

10 comments:

  1. Baguslah Notie, share banyak-banyak resipi.
    Saya pun suka guna air fryer.
    Jimat masa, jimat minyak. Sedap pun sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingatkan nak masak nugget je dengan goreng fries rupanya macam-macam boleh buat. Kena rajin dan suka masak je. hehehehehe lagi satu ada yang suka makan memang mantap

      Delete
  2. kalau orang datang tetiba...ehhhh tetiba dah siap hidangan kita ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ting je dah sampai hidangan cam best je kan

      Delete
  3. Kalau buat stok siap-siap pun bagus ini.. Nak masak keluarkan je dan bakar..
    Sesuai untuk bulan puasa nanti nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Persediaan menyambut bulan Ramadan ni memang sesuai sekali

      Delete
  4. senang hidup kalau dah siap2 pek perapan. nk makan amik satu pek. jimat masa

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang sekarang semuanya buat frozen. Sonang nak masak.

      Delete