Thursday, July 27, 2023

Maal Hijrah kena berhijrah ke tempat baru

 


Assalamualaikum,

Masa balik kampung lepas raya haji itu hari ramai lah pulak yang message aku. Rupanya ada berita terkini hiburan sensasi yang timbul tapi tuan badan tak tahu pun lagi sebab surat tak keluar lagi.

Dan bila masuk Maal Hijrah rupanya aku kena berhijrah ke tempat lain untuk rezeki yang lebih lagi. Alhamdulillah syukur atas limpah kurnia yang Allah beri.

Dan pada 24hb iaitu hari isnin lepas pergi lah aku melapurkan diri di JKWP Putrajaya dan Kuala Lumpur. Bila lalu Jalan Loke Yew....teringat masa kerja kat Bangunan Perkim. Hari-hari hadap jem menghala ke KL. Dan kali ni bila lalu untuk ke Jalan cenderasari...terimbau kenangan lalu masa baru-baru dok KL. Lama sungguh dan bila lalu kali ini banyak bangunan dan kena alert lebih semasa memandang signage jalan takut hala ke lain. Maklum le pukul 7 pagi.

Akhirnya sampai juga aku ke JKWP Putrajaya dan Kuala Lumpur pada pukul 7.30 pagi. Dan alhamdulillah semasa melilau mencari parking ada kereta keluar dari parking yang berdepan dengan pintu masuk JKWP. Lega aku kalau tak susah hoooo mahu parking. Penjaga Keselamatan tu dah offer dah nak tunjuk tempat parking awam. Dalam tu semuanya untuk staff. Sambil menunggu waktu bertugas staff sempat lah berbual-bual dengan adik-adik yang nak lapur diri untuk renew kontrak kerja. 

Pukul 8 aku pun terus masuk tanya tempat untuk lapur diri. Sebenarnya aku dapat naik pangkat dan tempat baru aku adalah Hospital Putrajaya. Ni lapur diri dulu dan mohon tangguh selama 2 minggu untuk pass over kerja dan setelkan kerja yang belum habis. 

Alhamdulillah sessi lapur diri tidak mengambil masa yang lama. Hanya mengisi borang dan menyerahkan surat pelantikan pada staff sumber manusia. Pukul 10 habis urusan dan baru rasa lapar. hehehe apa lagi terus lah menuju kedai makanan yang berada di luar kawasan JKWP. Lagi pun ada motor yang menghalang jadi aku sarapan dulu le. Mungkin ada orang yang berhenti sarapan di situ. Tempat parking memang le sesak. 

Akhirnya sampai di Hospital Putrajaya pukul 10 lebih. Terus menuju ke Pejabat Rekod Perubatan dimana aku akan memulakan tugas. Big boss pergi kursus jadi tak jumpa le. Jumpa Aishah dimana aku akan mengantikan tempatnya. Belajar bagaimana nak menguruskan permohonan Lapuran Perubatan dan macam-macam lagi. Memang setengah hari tak cukup. 

Lapur diri di Bahagian Admin hospital Putrajaya. Hantar surat penangguhan kerja selama 2 minggu. Sementara menunggu surat jawapan aku pun sambung lagi menuntut ilmu kerja di Unit Rekod.  


Kiranya kehadiran aku adalah untuk mengisi kekosongan jawatan di Hospital Putrajaya sebab member di situ akan bertukar ke Hospital Taiping. Aduhaiiii rasa berdebar juga ni sebab memikul tanggung jawab yang agak besar juga. Adakah aku mampu. Doakan ye untuk aku supya segala urusan di permudahkan. 

Surat kelulusan penangguhan petang tu juga dapat. Dan pada pukul 5 petang aku pun mula beransur pulang. 

Akhirnya selamat lah aku melapurkan diri untuk kenaikan pangkat di Hospital Putrajaya. Sebenarnya post yang sama ada kekosongan iaitu tempat Lizah. Tapi orang yang sepatutnya melapur diri mengantikan Lizah adalah staff HTAR Klang iaitu Azlina. Aku ada call dia tanya. Dia akan menolak post tersebut disebabkan menjaga bapa yang dah uzur. Perjalanan daripada Klang ke Putrajaya kan jauh. Masa aku maklumkan pada boss aku , dia tak ada pun kata supaya aku memohon mengantikan tempat Lizah, dia suruh aku lapor diri je ke Hospital Putrajaya so aku pun lapor diri le ke Hospital Putrajaya. Almaklum le aku kan lama sangat kat opis sekarang ni. Kira macam otai gitu. oleh kerana opis lama dah jemu kat aku jadi melangkah le aku berhijrah ke tempat lain. Mungkin ini adalah yang terbaik untuk aku.

Ya Allah syukur alhamdulillah atas limpah kurnia Mu rezeki yang Engkau berikan. Mungkin ada rahmat diatas penghijrahan aku ke tempat baru. Ingatkan boleh sampai pencen kat tempat lama rupanya kena berhijrah dulu. Apa pun semuga Allah mempermudahkan urusan pekerjaan dan kehidupan aku di masa akan datang. Di temukan dengan orang yang baik-baik di mana jua aku berada. Aamiin. Begitu lah kisahnya.  
    

12 comments:

 1. Alhamdulillah
  Tahniah naik pangkat naik gaji

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih wak. Alhamdulillah rezeki birthday tu

   Delete
 2. Alhamdulillah. Tahniah. Semoga cemerlang di tempat baru.

  ReplyDelete
 3. ALHAMDULILLAH TAHNIAH NOTIE MOGA KERJAYANYA LEBIH SUKSES DI KKPJ

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih sis. Saya pindah Hospital Putrajaya sis

   Delete
 4. tahniahnyer., semoga terus sukses., aminn

  ReplyDelete
 5. Alhamdulillah naik pangkat sudah.. Dpt enviroment baru.. Nafas lebih segar gitu

  ReplyDelete
 6. Semoga segalanya baik-baik sahaja dalam suasana baharu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aamiin doanya. Tu lah kena doa baik-baik semuga di temukan dengan orang yang baik-baik.

   Delete