Monday, February 13, 2023

Resepi macam-macam lempeng

 



Assalamualaikum,

Hari tu nampak kat FB resepi Opah , lempeng macam-macam jenis. Aku tenguk pun wah banyak rupanya jenis lempeng. Jadi aku tepek le kat sini. Nanti boleh cuba lah. Sapa nak cuba hah buat le ye. Kalau jadi hah pos kat aku....hehehehe  


Lempeng lembut
1 cawan tepung gandum
1/2 santan
Garam secubit rasa
Telur 1 biji
Air secukupnye
Blender kesemua bahan2 diatas ,adunan jgn terlalu cair atau pekat..adunan seperti membuat kulit kuih ketayap.

Resepi sambal ikan bilis
Ikan bilis
Cili kering kisar
Air asam jawa
Bawang merah besar*
Bawang putih*
Halia*
Tumis bahan2 bertanda* sehingga naik bau ,masukkan cili kering kisar , masak sehingga naik minyak,masukkan air asam jawa,gula,garam ,cukup rasa last masukkan ikan bilis..

Resepi sambal ikan bilis jawa
Segengam ikan bilis basuh bersih
Cili padi hijau & merah
Bawang besar merah
Bawang putih
Air asam jawa
Sedikit belacan



lempeng ubi kayu

resepinya;
4 cawan ubi kayu yang di parut / perah airnya
1 cawan tepung gandum
1cawan kelapa
1sudu kecil garam
air secukup nya

bancuh semua bahan2..buat macam lempeng biasa
panas kan pan..letak minyak kelapa sikit
masak sampai garing..ok selamat mencuba



RESEPI LEMPENG SAYUR

Bahan-bahan:
° Tepung gandum - 2 cawan
° Telur 1 biji
° Butter - 1 sudu - dicairkan
° Garam, gula secukup rasa

Bahan-bahan di atas gaul dulu. Masuk jer dalam blender. Dah sebati semua, barulah dicampurkan dengan bahan-bahan di bawah ni.

° Daun sup, daun bawang - hiris halus
° Lobak merah - sagat halus
° Cili merah - cincang - ni saja tambah
° Bawang merah - hiris halus

Cara-cara:
1. Dah siap gaul semua bahan, boleh la dadar macam biasa. Api sederhana. Kalau suka gulung, boleh la gulung. Kalau malas biar jer sekeping-sekeping macam biasa.

Sedap dicicah bersama sambal tumis ikan bilis atau sambal sardin. Hari ni buat sambal bilis pekat menyengat.




RESEPI LEMPENG NUTELLA

Bahan2 lempeng:-
Dua cawan tepung gandum
2 sudu besar Planta
Dua cawan air
Telur gred A dua biji
Susu segar 1 cawan

bahan topping
susu pekat
coklat nutella


Cara Penyediaan
1. Bancuh tepung,telur,susu segar dan planta.
2. Masukkan air dan kacau sampai sebati.
3. Masukkan bancuhan tadi dalam satu senduk.
4. Panaskan pan, letakkan dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama.
Setelah angkat terus masukkan inti nutella dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis

Kredit : Nora Habsah Shahid 


Resepi Lempeng

Bahan-bahan: (Sukatan agak2)
* Tepung gandum -cap bunga ros
* Sebiji telur
* Serbuk kunyit
* Garam
* Air

Bahan Lain:
* Daun kucai
* Daun bawang
* Cili besar

Cara-cara:
1. Masukkan tepung gandum, telur, serbuk kunyit dan garam dalam blender. Kisar semua bahan sampai sebati.
2. Masukkan dalam mangkuk. Pastikan adunan tidak pekat dan tidak terlalu cair
3. Campur daun kucai, daun bawang dan cili (jika suka) ke dalam adunan
4. Tuang satu senduk adunan atas pan dengan sedikit minyak.
5. Bila dah masak, gulungkan je dan siap

Sesuai dimakan dengan sambal tumis, sambal sardin, kari ayam atau daging. Selamat mencuba

Kredit: Azlina Ina Resepi





Lempeng sayur Kobis

Sangat sedap & lembut.

Nisbah tepung 2:1:1 tepung beras, tepung ubi & tepung kentang, telur & sayur sayur yang disagat halus (kobis manis, karot, kucai, tauge, lada merah besar, kentang, bawang holland dadu). Pastu kembangkan sedikit  instant yis boh masuk dalam adunan, gaul sebati..(tak perlu tambah air dalam adunan) lepas ½ jam baru mula melempeng (minyak guna sikit jer) sebab lempeng kan.
 


LEMPENG BAWANG

BAHAN-BAHANNYA
2 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan air
1 camca besar penuh mentega, cair dan sejukkan
Garam secukup rasa
1 biji telur, dipukul sedikit
1 biji bawang besar saiz sederhana, dadu halus
5 pokok kucai, hiris halus

CARA MEMBUATNYA

Satukan tepung dan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan garam, kacau hingga rata, tuang mentega cair dan masukkan garam secukup rasa, kacau hingga rata dan tidak berbintil2. Rehatkan 5 minit.

Panaskan non-stick pan saiz 10 inci (atau ikut saiz mana yang anda ada), lenser dengan sedikit minyak, biar panas sekejap, letak 1 1/2 senduk adunan dan lenser kan hingga memenuhi dasar pan tadi (kalau guna pan kecik, kurang kan adunan). Biar masak dengan api sederhana hingga kelihatan kelilingnya sedikit renggang.

Berhati2 terbalikkan lempeng tadi dan masak lagi hingga kuning kemasan, angkat dan buat kaedah sama pada baki adunan hingga siap. Hidangkan bersama kuah yang anda suka atau sambal tumis 

Kredit Cheff Mat gebu - suka pi blog dia dulu macam-macam resepi masakan ado. 





Lempeng jagung 

Bahan2
Sebji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan jagung manis (jqgung tin pun boleh manis creamy)
Half cawan susu pekat manis
Gula half cup
Air 1.5 cups dan agak2 kgn cair atau pekat sgt
Masuk air sikit2
Garam sikit
Essen vanilla



Lempeng nasi

Bahan-bahan:
2 cawan nasi
1 1/2 cawan tepung gandum
3 cawan air
1/2 kiub pati ayam/ikan bilis
Sedikit garam
Cara-cara:
1. Blend nasi dengan 2 cawan air hingga hancur
2. Tuang dalam bekas yang ada tepung gandum, masukkan kiub, garam & 1 cawan air. Gaul rata & sebati. Kalau nak blend sekali lagi pun boleh
3. Panaskan kuali non stick, sapu minyak dan tuang sesenduk adunan
4. Agak-agak dah nampak garing, terbalikkan dan bila masak, angkat
5. Sedap dimakan bersama kuah kari atau sambal tumis ikan bilis atau tumis sardin dan lain-lain yang sesuai dengannya.
 



Resepi Lempeng Nyor Guna 5 Bahan-
(Makan Panas-Panas Cicah Gula Lagi Umphh!)
.
Bahan-bahan:
2 cawan kelapa parut
Setengah cawan tepung gandum
Sedikit santan
Sedikit air kelapa (kalau tiada, boleh guna air biasa)
Sedikit garam
.
Cara-cara:
Satukan semua bahan kecuali air kelapa. Gaul serata baru tuangkan air kelapa sedikit demi sedikit.
Adunan jangan terlalu cair.
Panaskan kuali dan tuangkan sedikit minyak. Ambil adunan dalam satu senduk dan tuangkan ke dalam kuali, nipiskan.
Tunggu sampai ia garing dan boleh balikkan.
Siap untuk dimakan. Selamat mencuba!
.
Kredit: Masni Bahari 




Lempeng pisang

8 biji pisang yg masak ranum..apa2 pisang pun boleh..
1 cawan susu segar
1 cawan tepung gandum
2 Sb Planta dicairkan terlebih dahulu
1/2 cwan kelapa parut
1 biji telur
3 sudu makan gula perang
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
sedikit garam

lenyek pisang kemudian masukkan semua bahan kacau hingga sebati, panas kan kuali sapukan sedikit minyak..ok boleh lah melempeng... selamat mencuba

Kredit Norizaawanghamat


RESEPI ANEKA MASAKAN LEMPENG.
santapan pagi petang memang layan ni..kenakan dengan kopi atau teh panas memang sedap..
silakan share ye.
jom follow 👉 Resepi Dapur Opah
Kredit : terima kasih kepada empunya resepi

Dalam banyak-banyak lempeng aku selalu buat lempeng bawang dengan lempeng pisang. Jagung pun boleh buat lempeng emm nak kena cuba ni selain dari cekodok jagung.

Kadang-kadang lempengnya plain je....tepung dengan air. bubuh garam sikit kadang campur telur sebiji kadang takde telur hah gitu je. Jadilah lempeng buat cair-cair ....melempeng nipis-nipis....layan dengan sambal tumis kadang dengan kuah kari semalam kadang dengan kuah asam pedas semalam pun jadi. hehehehehe tak payah banyak bahan sangat. Lagi le kalau pagi-pagi tu hujan emmmm memang enak layan dengan air kopi panas-panas atau Teh O panas-panas.....walah beb paling epik rasanya. hehehehehe obernau aku......lempeng pun nak ober....hahahaha

Tapi aku tenguk citer korea lempeng dia pun best dengan daun bawang panjang-panjang hirisnya atau daun kucai. Lepas tu macam banyak sayuran dalamnya.... aku tenguk pun alahaiiiii cam best je. Sapa tahu lempeng korea tu lempeng apa

6 comments:

  1. sedapnya lempeng/pek nga.....lempeng korea tu mcm2 kan...ada yg campur kimchi, ada yg campur sotong...lempeng depa x byk guna tepung, daun bwg yg bnyk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lempeng korea tu versi sihat sebab banyak sayuran. Tapi tenguk pun emmm telan air liur gitu...hehehe

      Delete
  2. banyak jenis lempeng. tapi rajin buat lempeng "bodo" je. kosong dan bahan mudah. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lempeng bodo best kan buat nipis-nipis dan garing-garing cecah sambal perghhhh nikmat dunia

      Delete
  3. Replies
    1. Haah wak. Baru tau selalu buat lempeng pisang dengan lempeng biasa je.

      Delete