Tuesday, December 23, 2025

Sambal Totok versi Jawa

 


Gambo Pakcik Google bagi

Assalamualaikum,

Masuk rumah CUYA ada pulak dia buat sambal Totok. Aduhaiiiii mengamit memori ni. Dulu aruah mak aku suka buat sambal ni. Selain daripada buat sambal tumis setiap hari.  Sebenarnya ayat totok tu adalah di tumbuk. Ada sambal ni emmm yang lain semuanya kalah. Lagi kalau dapat ikan bilisnya garaing dan jangan tumbuk halus sangat kasar-kasar gitu. Nak pedas lebihkan cili. Selalunya guna cili api. Pedas atau kurang ikut jumlah cili api lah.

Dapat nasi panas-panas.....perghhhh walahai oiiiiii perahkan air limau lagi mantap. Letak timun buat pencecah. Ada telur dadar dan ikan goreng atau ikan kering pun dah best. Ada pulak jangan bening atau sayur air lagi best. Selalunya  buat petola masak air dengan soohon atau kobis masak air je. 

Ni hujan-hujan ni masak simple macam ni pun dah wow gitu. 


    Sambal Totok Jawa (atau dikenali juga sebagai sambal ketuk) merupakan hidangan tradisional masyarakat Jawa yang terkenal dengan rasa yang pedas, masin, dan sedikit masam. 
    Berikut adalah panduan ringkas penyediaan mengikut resipi yang popular pada tahun 2025:
    Bahan-Bahan Utama
    • Ikan Bilis: Digoreng sehingga garing.
    • Cili: Campuran cili padi (hijau/merah) untuk kepedasan dan cili besar untuk warna.
    • Bawang: Bawang merah besar atau bawang kecil dan bawang putih.
    • Perasa: Garam, sedikit gula, dan perahan limau kasturi untuk rasa segar.
    • Belacan (Pilihan): Sesetengah versi menggunakan belacan bakar untuk aroma tambahan. 
    Cara Penyediaan (Langkah Mudah)
    1. Goreng Bahan: Goreng bawang merah, bawang putih, dan cili seketika sehingga layu atau sedikit lembik.
    2. Goreng Ikan Bilis: Pastikan ikan bilis digoreng sehingga benar-benar garing secara berasingan.
    3. Tumbuk (Totok): Tumbuk cili dan bawang yang telah digoreng tadi menggunakan lesung batu. Kemudian, masukkan ikan bilis garing dan tumbuk kasar (jangan terlalu hancur).
    4. Perasakan: Masukkan garam, gula, dan perah limau kasturi mengikut selera anda. Gaul rata. 
    5. Tips Tambahan
      • Tekstur: Keunikan sambal ini terletak pada teksturnya yang kasar daripada proses menumbuk (totok), bukannya dikisar halus.
      • Cadangan Hidangan: Sangat sesuai dinikmati bersama nasi panas dan ulam-ulaman. 

3 comments:

  1. Kalau org NS panggil sambal gesek tapi ikan bilis x di goreng..nak goreng pun boleh..sedapnya...SA nak buat la nanti kak Notie...

    ReplyDelete
  2. Oh, baru tahu totok tu maknanya tumbuk. Sy pernah jugak buat sambal totok. Memang betullah, makan dengan nasi panas², bocor ya periuk nasi.

    ReplyDelete