Monday, August 27, 2012

Nostalgia Kuih raya dolu-dolu


   Assalamualaikum semua. Orang Kl dah naik kerja tapi semua pun masih lagi mood raya kan. Ala puasa sebulan, raya pun sebulan juga lah. Dulu-dulu takde nya open house macam sekarang ni ,yang sampai sebulan tak habis malahan sambung sampai dah lepas syawal. Sebab orang kota hanya free time hari minggu dan hari minggu pulak berderet jemputan open house. Huh mewah sungguh zaman sekarang kan.

 Aku ingat dulu2 raya hanya seminggu je. Dan kuih takde lah sampai berbagai-bagai jenis penuh di meja. Bila ingat kuih raya ni  terkonang pulak zaman tolong mak buat kuih dulu, ala masa tu kecik lagi sekolah rendah kut... emmm ingat-ingat lupa tapi memori menolong mak buat kuih raya kadang-kadang mengimbau semula. Manis sungguh kenangan itu dan kadang kuih yang mak buat pun entah ada entah tidak. Hah macam kuih yang kat atas tu aku lupa lah namanya kuih apa. Ni aku google je dapat. Dan pernah jumpa kuih ni kat kedah. Yang aku ingat mak kata kuih kering. Buat dia nampak mudah tapi prosesnya susah oooo. Sebab lepas di goreng tu kena jemur. Tapi kadang aku suka kalau lepas goreng tu panas-panas lagi boleh makan. hepppp tak posa ya. hehehehe masa tu kecik lagi lah. Jadi tukang rasa. hahahahaha. Rasa dia yang lompong di tengah rasa sedap je. Lepas di jemur barulah di sira gula. Tapi aku suka part menolong membuatnya. Ambik secubit tepung yang mak dah adun. Lepas tu gentel panjang-panjang, lepas tu selit diantara 2 jalinan tepung yang di gentel tadi dan tada jadilah bunga. Mengoreng pun kena kawal kepanasan apinya jangan sampai hangus..... ada yang kena perambat mak nanti kalau goreng sampai hitam. Dia kena goreng cantik, putih melepak gitu. Mak aku kalau time buat kuih dulu huh garang sungguh..... tapi aku tabik inisiatif dia belajar dari orang tua-tua dulu bagaimana nak membuat kuih. Dan yang jadi mangsa anak-anak dia ler sampaikan kata kak ambah, dek kerana menolong buat kuih dari kecil sampai besar, sampai la ni dia jadi tak minat nak buat kuih. Tapi masak dia suka.

 Yang aku ingat mak selalunya buat kuih Koya atau orang panggil putu kacang, kuih Penderam atau kami panggil kuih kuping keling.... maaf ye sebab dia hitam kita orang panggil kuih tu lagu tu. Lepas tu kuih sagun potong, hah kuih ni aku rasa dah pupus sebab tak penah nampak orang buat atau jual. Lepas tu Kuih bahulu gulung, bahulu lapis, rempeyek kacang tanah, rempeyek kacang hijau atau orang panggil tumpi. Dan kuih karas ni aku rasa masa aku dah besar sikit baru mak belajar macamana nak buatnya.

 Tapi yang paling mendera masa tu ialah kuih penderam. Tepung beras kami buat sendiri tau. Ingat lagi kena tumbuk beras malam-malam pakai lesung kayu yang besar maka beramai-ramai anak mak ler tu di kerah menumbuk tepung. Selalunya lepas berbuka kami adik beradik bergilir-gilir menumbuk beras dan selepas beras hancur mak akan ayak untuk mendapatkan tepungnya. Nanti mak adun dengan air gula melaka dan di simpan semalaman. Besoknya barulah boleh buat kuih penderam tu. Bunga 4 penyucuknya pakai batang pokok pucuk manis untuk buat lubang di tengah adunan yang kami dah leperkan . Aku dan adik-adik lelaki aku yang 3 orang yang menolong membuatnya selepas akak-akak aku dah besar dan dah kahwin. Yang mengoreng pulak hah kena siapkan telinga kena marah kalau goreng tak cantik.  Yang membuat pun kena juga jika membuat bulatan lubang bunga herot sana herot sini. Tapi yang kami tak tahan ialah panas dapur minyak dengan puasa lagi, mencabar sungguh masa tu. Masa pulak tu rasa tersangatlah lamanya bukan macam sekarang sekejap je dah petang. Itu ok lagi lah kalau buat kuih sagun potong lagilah tak tahan dengan asap api kayu. Masa tu oven lama yang kami pakai ialah oven hitam cap butterfly. Itu hanya buat untuk kuih moden.Rasanya yang guna dapur oven butterfly tu akak aku kut buat kuih moden sikit. Yang tu aku tak ingat. Tapi yang klasiknya mak aku buat oven sendiri pakai tin minyak tanah yang di potong sendiri jika nak buat kuih sagun potong. Aku nak terangkan pun tak reti macamana tapi tin tu di potong tepinya supaya melopong atasnya. Lepas tu sekeping lagi di buat penutup atas dimana kayu api di bakar diatasnya dan bara kayu tersebut akan memasakkan sagun potong tersebut. Api bawah pun ada juga kami gunakan kayu api. Yang antik tu ada pintu depannya dimana kami sorongkan bekas kuih sagun tersebut. Bila dah masak sagun tu dikeluarkan dari acuan segiempat panjang tu dan di potong-potong. Menekan adunan pada acuannya pun bukan boleh di tekan kuat, takut nanti jadi keras. Tapi memang rindu lah kuih sagun potong ni.... huhuhu mana nak cari ya. Hari tu terdengar akak-akak aku bercerita pasal time buat kuih raya dulu-dulu dan teringin nak membuatnya. Tapi acuan kuih tu dah hilang. Acuan kuih tu rasanya mak buat dari tin minyak tanah tu le di bentuk 4 segi panjang. Fuh kelas mak aku boleh buat acuan kuih dan oven lagi. Walaupun tak ada cop sirim tapi jadi juga lah kuih tradisional tu. hehehe


kuih koya
 Kuih koya pulak  mak buat masa lepas sahur. Sebelum tu adunan tepung kacang hijau dan gula tu dia dah kacau dan embunkan kat luar rumah. Lepas sahur mula lah membuatnya. Ni aku tak tolong sebab hanya mak je yang pandai. Lepas di tekan pada acuannya dan di ketuk atas dulang, kuih tersebut di jemur hingga kering. Selalunya aku cuma tolong masukkan dan menyusun dalam plastik selepas kuih tersebut dah kering untuk di jual. Kuih penderam juga kami pack untuk di jual. Dulu-dulu asyik memasak kuih penderam kami jadi jelak malahan tak pandang pun. Tapi bila dah tua-tua ni rasa teringin nak makan tapi tak boleh lawan mak aku buat lah. Sebab tepung di buat sendiri jadi rasanya lebeh lembut daripada kuih penderam sekarang yang guna tepung beras paket. Keras sikit.

 Kalau sebut kuih bahulu huhuhu selalunya aku jadi mangsa memukul telur dengan gula, satu bekas pasu bersaiz sederhana besar. Dari start lepas subuh sampai pukul 9 lebeh penuh pasu tu dengan adunan telur dan gula yang mengembang sehingga penuh. Nanti mak akan bancuh dengan tepung. Adunan kuih bahulu tu selalunya mak buat untuk 2 jenis kuih bahulu. Iaitu Kuih bahulu gulung dan bahulu lapis. Bahulu gulung tu menggunakan jem nenas yang dibuat sendiri. Manakala Bahulu lapis pulak selalunya mak yang buat sendiri. Buat 2 warna dan di lapis dengan jem. Aku cuma tolong memukul telur dan gula ja. Tapi bahulu lapis memang aku suka sebab selalunya sebuku aku kidnap bawak ke hostel. Makan bersama kawan-kawan kat hostel. Sedap sebab bakar pakai dapur kayu.

 Kuih karas pulak nak membuatnya macam cina sembahyang pulak bila membuatnya sebab ketuk tin milo yang telah di tebuk bawahnya sehingga membuatkan ianya menjadi juraian yang di masuk terus dalam kuali. Bunyi ketukan kayu pada tin milo lah yang bila dengar dari jauh macam bunyi cina sembahyang ... tuk tuk tuk tuk. Tapi bila juntaian tepung dah masuk dalam kuali goreng hendaklah  cepat  kalau tak nanti tak boleh lipat empat segi. Rasanya pakai tepung dibancuh dengan gula kut sebab adunan tu tak cair dan tak pekat dan membuatnya macam buat roti jala tapi tu lah tin milo tu kiranya bekas acuan kuih yang paling mudah. Kalau di tenguk pada mak aku membuat kuih raya bahan-bahannya kadang pakai bahan terbuang. Orang sekarang je kata recycle lah padahal mak aku dah guna sejak dulu lagi. hehehehe terer lah mak aku.

 Kuih yang kita orang suka ialah rempeyek. Tapi kalau membuatnya huh jenuh lah nak mengorengnya. Tapi yang syok tu boleh letak kacang banyak2. Dia kena goreng 2 kali dimana pertama goreng sekali lepas tu di angkat. Goreng kali kedua baru sampai masak. Lepas tu boleh makan cecah sambal kicap fuhh sedap tau, memang makan tak henti2 lepas tu bising jerawat naik sebab banyak sangat makan kacang tanah. hahahaha. Style orang Johor makan apa pun cecah sambal kicap. Tak caya cuba le tanya orang Johor. Pisang goreng cecah sambal kicap, tempe goreng pun lagi sodap cecah sambal kicap hah ni ada lagi rempeyek cecah sambal kicap. Cuba lah tapi sambal kicap tu kenalah pedas sikit baru mantul makannya.

  Kuih yang aku belajar dari mak hanya kuih makmur. Orang kata kuih makmur inti kacang tapi keluarga aku suka inti kurma. Malahan aku ingat lagi Aruah Abang Toni kalau beraya rumah mak aku, mesti cari kuih makmur versi wak Saifah (mak akulah) malahan minta bungkus bawa balik. Oleh kerana itu sejak tahu membuatnya dan mak dah alih tanggungjawab membuatnya kepada aku, malas ke rajin ke, aku kena buat walaupun hanya satu adunan sebab kalau tak buat nanti ada orang yang menanya. Tapi sejak Aruah abang Toni dah meninggal, dah beberapa tahun ni aku tak buat. Dan entah mengapa kali ni teringin pulak nak membuatnya. Sekali bila balik Muor akhir puasa hari tu bila guna je oven bulat tu zap elektrik terus tak ada. Rupanya wayar dia dah rosak. Apa lagi terus je zoom pergi kedai Batu 6 nak repair, sekali cina tu kata tak boleh repair. Oven tu pun dah tak ada jual lagi. Aduhaiiii nampak gaya terpaksa lah beli oven baru. Sekali masa raya cerita lah dengan kak ambah bila dia nampak kotak oven yang baru. Rupanya oven bulat tu dah berpuluh tahun kata kak Ambah sejak dia zaman sekolah lagi benda tu dah ada. Fuh barang antik rupanya. Walaupun kuih makmur aku tak cantik tapi sebab ianya kuih lama bagi kami bila orang menanya emm rasa bestnya. hehehehe Nak cantik kena kreatif lah membentuknya. Aku pulak bentuk kecil2 masa mula-mula ja bila lambat sangat nak habis hah ko montok-montok bentuknya. Aduhaiiiiiii. Memang takde tokoh nak membuat kuih raya ler gamaknya aku ni. Tahu makan je.

 Dah panjang celoteh aku pasal kuih raya zaman dolu-dolu.  Apa pun pengalaman yang kami tempuhi adik beradik zaman kecik-kecik dulu bila sesekali berkumpul adik beradik memang boleh buat ketawa. Apa lagi kalau dengar akak aku yang tua bercerita lagi kelakor. Ada je benda yang buat mak aku marah. Kami apa lagi adik beradik semua gelak je kalau dengar celoteh dia. Hai nostalgia menolong mak buat kuih hanya tinggal kenangan sahaja.

Sunday, August 26, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 2012



  Assalamualaikum semua. Wah dah seminggu raya baru nak ucapkan selamat hari raya. Apa pun penangan balik kampung, cuti raya sakan sungguh sampai seminggu blog pun tak berjengah. Macamler busy sokmo sungguh padahal tak larat nak mencoret. hehehe boleh ke alasan camtu.  Sebenornya teringat juga nak update tapi macam takdok idea la pulak nak mengarang bagai... emmm ketandusan idea le nampaknya sebab dah konyang tala makanan macam-macam semasa beraya. hehehehe Habis ler diet aku sebulan semasa puasa hari tu. 

  Tahun ni raya hari Ahad jadi hari Jumaat lagi dah cuti. Nasib baik Kak Ambah pun start cuti sama jadi setelah siap punggah barang nak bawa balik kampung ikutlah pesanan Plus, kalau balik selatan sebelum pukul 12 jadi perjalanan berjalan lancar tanpa tersekat-sekat walaupun sempat lagi tu singgah Putrajaya sebab ada urusan yang kena langsaikan dulu sebelum balik. Bagus juga lah kalau ikut nasihat Plus tu sebab pergi dan balik semuanya lancar. Hanya semalam semasa nak balik KL, jem selepas tol Seremban sebab ada kemalangan menghala ke Johor. Yang buat jem yang hala ke KL sebab nak menenguk laluan sebelah tu yang jem padahal tak berkaitan pun.  Bila tenguk orang acident kemek sana kemek sini ,yang kemalangan maut pun kadang ada rasa macam sedih je. Ya lah time bergembira pulang ke kampung tiba-tiba kena musibah lah pulak tak ke haru. Apa pun berhati-hati lah semasa perjalanan tidak kira di mana jua. Sedih dan ngeri juga bila baca akhbar je kemalangan maut semasa balik kampung atau pergi beraya. Sedih bila mendengar anak-anak yang tiba-tiba sahaja menjadi anak yatim piatu. Apa lagi sedang kita bergembira nak menyambut raya. Apa pun ketentuan Allah kita hanya berdoa semuga setiap apa jua perjalanan yang kita lalui semuga Allah melindungi dari mala petaka yang tidak di ingini.

 Teringat pula pada kawan pejabat dahulu, Farah yang kehilangan kedua ibu dan bapa serta kedua adik perempuannya yang accident sehari nak raya. Kesian sungguh mendengarkannya. Apa lagi bila mendengar yang kereta Myvi yang Aruah bapanya bawa telah terbakar dan mereka semua tersepit tidak dapat keluar. Kesiannya Farah yang tiba-tiba menjadi anak yatim piatu. Malahan kerana terpaksa menjaga kedua adik yang masih tinggal dia terpaksa pindah balik ke Kedah. Begitulah ajal maut jodoh pertemuan hanya Allah SWT sahaja yang mengetahui. Apa pun buat peringatan bagi diri ku yang memandu pada setiap hari supaya berhati-hati di jalanraya. Semuga Allah sentiasa melindungi ku setiap hari. Amin.

Opss terlupa lah pulak. Dengan menyusun 10 jari saya memohon maaf dari hujung kepala hingga hujung kaki di atas salah dan silap jika ada kata-kata yang terkasar bahasanya yang kadang tanpa disedari pada saya hanya bergurau tapi pada pendengaran orang lain ianya sungguh menusuk jiwa. Maaf ya! Saya hanya manusia biasa tidak terlepas dari membuat kesilapan. Selamat Hari Raya, semuga kemeriahan Syawal membawa kegembiraan buat kalian semua. Amin.

Monday, August 6, 2012

Berbuka puasa bersama Fahrin Ahmad


Assalamualaikum semua.

Wah dah masuk 18 Ramadan kita berpuasakan. Semalam Nuzul Quran dan negeri Selangor cuti. Tapi yang sesak KL lah sebab orang Selangor pi KL bershopping raya. Nasib baik aku dah dok Putrajaya. Kalau dulu-dulu time Selangor cuti Nuzul Quran je bila nak balik rumah lepas kerja emmm memang jem melampau. Dan hari Ahad baru ni aku pergi join event Fahrin berpuasa bersama dengan peminatnya. Tu pun nasib baik nacha beritahu aku, kalau tak emmm memang melepas ler sebab masa Fahrin tepek kat FB pemberitahuan majlis berbuka puasa tu sampai sudah aku tak nampak. Begitu juga masa dia buat kursus menyembahyangkan mayat pun aku tahu bila dah sudah sebab dia tepek gambar kat FB. Kalau tahu awal kalau ada geng maybe aku nak join. Bagus tu majlis ilmu. Selain menyembahyangkan mayat memandikan mayat yang ada HIV juga.

  Rupanya majlis berbuka tu mendapat sambutan ramai sebab Johan aka pengurus Fahrin terpaksa memilih siapa yang cepat daftar nama sahaja. Yalah bayar Rm 35 sahaja bukan macam setengah orang buat berbuka puasa sehinga beratus-ratus kena bayar. Bila dapat email jawapan alhamdulillah dapat lah kami berempat join sama. Kali ni june dan adiknya laju je bagitau aku nak ikut. Masa besday ari tu aku tak ajak sebab june sibuk nak ke Jepun.

 Tapi tempatnya jauh nun di Shah Alam seksyen 13. Kat Laman Seri Business Park. hah mane tu? Emm nampak gaya mesti makan langsat juga ni sebab aku tak pernah sampai ke sana. Tapi Fahrin punya pasal apa daya pun mesti sampai. hehehehehe. Terpaksa ler google dulu cari nama Cafe Warisan Asli tapi tak keluar pun nama cafe lain yang keluar. Tapi Laman Seri Business Park tu tahulah.

 Lepas asar je kami berdua pun tuju ke Shah Alam. Sambil bersembang lepas tol aku dah cuak. Lepas PKNS lah dah terlajak. Emm memang aku dan nacha ni memang sinonim makan langsat. hehehehe Nasib baik flyover ke ICITY boleh pusing balik ke KL hah kali ni memang kena alert lah kang asyik berpusing-pusing jalan je. Nasib baik kami kena lalu 2  roundabout je dan akhirnya tada... sampai. Malahan parking kereta depan cafe lagi yang kebetulan aku sampai ianya kosong.


Tak lama kemudian semasa aku nak daftar dan bayar duit Fahrin pun sampai. Berkopiah dah macam imam muda je. eh bukan pak ustad ataupun pak bilal hehehe. Masa nampak aku beratur dia tegur aku "eh ada" wah dia dah kenal aku masa besday aritu. Ala Fahrin pakai baju biru emm kalau tahu aku pakai baju kurung biru kan aku ni fanatik warna biru. Baju kurung biru banyak. Kata nacha Fahrin suka warna biru lah keretanya warna biru. Lepas tu ada gambar dia pakai tshirt biru. huhuhu i like.  


Sempat lagi tu posing dengan kereta Fahrin. Eh kereta ni pernah nampak dia gunakan dalam drama yang di lakonnya. Plet johor beb eh kita orang kan orang Johor.


Masa ni Fahrin pergi dari satu meja ke satu meja untuk sessi berkenalan dan mengambil gambar. Selepas tu sebelum bermula mengambil makanan kami telah bergambar beramai-ramai. Malahan seorang photografer di upah untuk mengambil gambar. 


  Ni beberapa aksi semasa Fahrin sedang berceloteh mengenai aturcara majlis. Dan kebetulan pula pada malam tu Final badminton antara Datuk Lee Chong Wei dengan Lin Dan akan berlangsung pada pukul 8 malam yang akan menentukan samada Malaysia dapat emas pertama atau tidak di sukan Olimpik yang sdang berlangsung di London. Rupanya Fahrin dah booking Warung Lebai Dolah untuk menyaksikan perlawanan tersebut.

 Masa nak ambil gambar oleh kerana tempat sempit , ditepi jalan hampir sahaja nak kena alih kereta aku malahan ada yang nak panjat atasnya. huhuhu boleh aje panjat tapi janganle kuat-kuat ya nanti sian sawwy aku lekuk kepalanya.  Gambar diambil oleh Jurugambar khas dimana semua yang datang boleh dapatkan di FB Fahrin nanti. Lepas bergambar semua tuju tempat makanan ambil makan untuk berbuka. Makanan dia boleh tahan banyak jenis juga tapi maklum ler puasa kan. Berapa banyak ler yang boleh di makan.
      
Ada mee rebus. Boleh tahan rasanya. Aku makan yang nacha punya sebab kalau ambil takut tak habis.


  Kalau tak salah yang di tengah tu adalah peminat fahrin dari Singapura tau. Masa besday ari tu dia berduet dengan fahrin karoake sebab date besday dekat-dekat. Kalau Remy pun ada peminat setia dia di Singapura iaitu Kak Aishah. Apa saja event Remy di malaysia dia sanggup cuti dan datang untuk bersama-sama meraikannya. Rupanya Fahrin pun ada peminat Singapore yang fanatik. Ala lupa nak tanya nama peminat cilik dari Singapore tu. Aku sempat tanya datang sampai bila dan balik singapore bila. Rupanya dia datang hari Sabtu dan balik hari Isnin. Wah salute lah.

wah penuh meja makanan kami berdua. Air tak cukup 1 sampai 2, satu air sirap, satu teh tarik. hehehehe

Lepas berbuka kami bersolat di atas Warung Lebai Dolah ni iaitu tingkat 2 yang ada tempat solat malahan berterawikh kat situ pun boleh. Tempat dia luas. Nampak Fahrin jadi imam masa kami nak ambil wuduk.
Hah nampak Lebai Fahrin tu yang berbaju biru berkopiah tu depan sekali ngadap tv. Dia memang peminat sukan.

  Oleh kerana masa tidak mengizinkan, kami berdua balik sebelum acara habis. Maklumler tempat aku dan nacha jauh. Kesian kat nacha yang dok kat salak tinggi tu. Lagi pun besoknya kami kena kerja. Apa pun memang enjoy berbuka puasa bersama Fahrin. Cuma tak puas tak dapat bergambar beramai-ramai bersama-sama almaklum Fahrin sibuk ke sana ke sini. Apa pun semuga selepas ni boleh join event dia selalu.