Tuesday, April 18, 2023

Berita gembira dari Perdana Menteri ke 10

 


Gambar ambil daripada Astro awani news


Sidang media khas PM:

1. Tol rahmah percuma 19/4-21/4 & 24/4

2. Diskaun khas untuk pengusaha Menu Rahmah

3. PDRM beri khas kadar khas bayaran saman untuk kesalahan tahun 2022 dan sebelumnya mulai 21/4-21/5. Kadar saman RM50

4. Jabatan Penjara akan laksanakan orang bebas berlesan - penghuni penjara beragama Islam seramai lebih 1000 orang

5. Harga simen pada kadar berpatutan untuk pemaju rumah mampu milik berharga <RM300k - pengurangan harga rumah sehingga RM5k

6. Kerajaan akan menambah peruntukan sebanyak RM250 juta lagi untuk penyelenggaraan Jalan Persekutuan

7. Kelepasan am tambahan - sekiranya tarikh 1 syawal pada 21 April, maka 24 hari kelepasan am tambahan. Sekiranya syawal jatuh pada 22 April, maka 21/4 adalah hari kelepasan am tambahan.


Ni aku dapat dari group whatsupp pejabat.  Apa yang pasti besok balik kampung toll free ye kengkawan. Besok dah cuti sekolah. Mesti jem ni. Tu pun dengar citer hari ni tol Gombak dah jem. Dah banyak warga kota balik kampung.  


Jom balik kampung. 



Majlis Persaraan Ketua Pengarah KKM


Sukacita dimaklumkan bahawa Majlis Persaraan Bakti Disanjung Budi Dijunjung Ketua Pengarah Kesihatan akan diadakan pada ketetapan berikut:

 

             Tarikh          :        18 April 2023 (Selasa)

              Masa           :        3.00 petang

             Tempat        :        Dewan Serbaguna

Aras 8, Blok E7, KKM, Putrajaya

        



Sehubungan itu, semua Warga IPKKM dijemput hadir untuk memeriahkan majlis ini.


Sekian.




Assalamualaikum,


Petang ni akan berlangsung Majlis meraikan Ketua Pengarah KKM Yang akan bersara wajib pada 21hb April ni. Masa ni big boss dan pegawai ada yang sudah hadir. Diam tak diam dah nak bersara Ketua Pengarah kami yang sangat disayangi semua terutamanya warga KKM. 


Maklum lah pancaroba yang melanda semasa Covid 19 memang begitu mencabar terutamanya barisan hadapan KKM. Kalau di ingat-ingatkan memang mencabar sungguh. Dengan dugaan dari pihak pentadbiran atasan yang berebut-rebut nak kuasa. Dengan cabaran penyakit virus Covid 19 yang menyerang bertubi-tubi. Memang sungguh mencabar lah.


Kata kawan aku yang bertugas sebagai sukarelawan di unit CPRC tugas KP macam berkampung kat E7 je hari-hari. Dengan data yang berkenaan Covid 19 dengan makluman pada pemberita. Dengan cabaran vaksin. Huh bukan calang-calang orang boleh tangani dengan team KKM bersatu padu menanganinya. Alhamdulillah kita sudah bebas walaupun belum sepenuhnya dari Covid 19. Walau pun ada kes tapi dalam jumlah yang kecil.


Selamat Bersara Ybhg Tan Sri Dato' Seri Dr Noor Hisham. Semuga Allah memberkati dan merahmati hidup KP kami. Aamiin.    





Ni pegawai wakil dari pejabat kami

Monday, April 17, 2023

Kenangan Hari raya - kuih raya


 Assalamualaikum,
Mesti sekarang ni orang dok sibuk buat kuih raya kan. Tapi tu lah aku tenguk raya ke tak raya kuih tart yang aku suka , aku nampak banyak je terjual kat kedai petronas. Kadang teringin beli le sebalang. Tak boleh selalu. Bahaya hehehe

Monday, April 10, 2023

Selamat menyambut Hari Parkinson Sedunia

 

Hari Parkinson Sedunia disambut pada 11 April 2023 untuk meningkatkan kesedaran terhadap penyakit Parkinson. Parkinson ialah penyakit degeneratif neuron yang mengurangkan pengeluaran dopamin, sejenis bahan kimia untuk pergerakan. Parkinson lebih kerap berlaku dalam kalangan warga emas. 


Jabatan Statistik Malaysia pada 2018 menganggarkan peningkatan pesakit Parkinson sebanyak 5x ganda dari 2,0000 kepada 120,000 pada 2040


Sehingga ke saat ini tiada ubat yang diketahui untuk penyembuhan


Namun demikian melalui amalan diet sihat, aktif secara fizikal dan gabungan ubat- ubatan yang sesuai boleh mengurangkan gejala penyakit Parkinson.




Hukum menggunakan eye-mo ketika berpuasa

 


Assalamualaikum,

Aku ingatkan mata tu berlubang jadi bila letak eye mo tu dah sah-sah le masukkan sesuatu dalam rongga berlubang...tapi rupanya dia bukan ruang terbuka. 

Jadi maknanya kalau sakit mata letak eye mo tak batal puasa lah ye. Aduhaiiii labu...baru tahu ka itu. Aiyakkkk lari 

Sunday, April 9, 2023

Adakah pengambilan 'sublingual Medication' membatalkan puasa



 

Assalamualaikum,

Aku ingatkan kalau kemam ubat gerenti le tak boleh puasa rupanya bila tenguk infografik ni oh boleh ye. Ya lah ada sesetengah cara makan ubat adalah kemam bawah lidah. Pada aku kalau sebarang benda masuk mulut tu emm gerenti boleh batal puasa. 

Bila baca ni oh boleh rupanya. Rupanya ubat tu cair dalam darah dan tidak melalui kerongkong seperti biasa bila kita makan ubat. Jadi ianya tidak melepasi kerongkong. 

Bagi mereka yang sakit dan cara pengambilan ubat secara lemam macam ni hah boleh puasa ye.

Thursday, April 6, 2023

4 jenis air boleh di cuba semasa berbuka

 

PUNCH BUAH - BUAHAN

Bahan-bahan:

 ½ cawan ais
 2 keping limau nipis
 2 sudu besar fruit cocktail
 2 sudu besar jus fruit cocktail
 1 sudu besar jus limau nipis
 Spritzer Sparkling Secukupnya

Cara:

1. Dalam satu cawan, masukkan ais, kepingan limau nipis, fruit cocktail, jus fruit cocktail dan jus limau nipis.

2. Masukkan Spritzer Sparkling secukupnya. 



BLUE OCEAN

Bahan-bahan:

 1 sudu besar bunga telang
 2 sudu besar air panas
 Spritzer Sparkling secukupnya
 2 sudu besar cordial oren
 1 cawan ais
 2 sudu besar biji selasih (direndam air panas)

Cara:

1. Dalam satu cawan, masukkan bunga telang dan air panas. Rendamkan selama 20 minit.
2. Masukkan Spritzer Sparkling secukupnya. Tapis.
3. Dalam cawan yang lain, masukkan cordial oren dan ais.
4. Masukkan air biru yang dibuat seketika tadi.
5. Masukkan biji selasih. 

LIMAU ASAM BOI

Bahan-bahan:

 6 biji limau kasturi (dibuang biji)
 1 sudu besar gula
 Spritzer Sparkling secukupnya
 2 - 3 biji asam boi
 ½ cawan ais

Cara:

1. Dalam satu blender, kisarkan limau kasturi bersama gula dan spritzer sparkling. Tapiskan.

2. Dalam satu cawan, masukkan asam boi dan ais. Masukkan air limau kasturi yang dikisarkan tadi. 



SODA HERBS

Bahan-bahan:

 1 batang serai
 2 - 3 biji laici
 3 kepingan lemon
 1 batang daun pudina
 2 - 3 biji asam boi
 ½ cawan ais
 Spritzer Sparkling secukupnya

Cara:

1. Dalam satu cawan, masukkan serai, laici, lemon, pudina dan ais.
2. Masukkan Spritzer Sparkling secukupnya. 


4 Resepi minuman SEDAP yg sangat menyegarkan! 😋
Kami gunakan Sparkling Spritzer untuk dapatkan fizz yang sihat tanpa gula dan kalori berlebihan.
Kredit resepi: Seismik Makan


Assalamualaikum,

Kita dah masuk Ramadan yang ke 16. Ni aku tepek resepi air tersedap sekali. hehehe. Yang aku dah buat soda herbs. Tapi kalau tenguk pada resepi ni dia ada campurkan dengan spritzer sparkling. emm kena cuba ni gunakan spritzer sparkling. Rasanya agaknya camne lah. Kut lagi sodap tak hengat bila minum. hish hish mengoda sungguh lah.



Wednesday, April 5, 2023

Resepi Khairul Aming - Colek seafood celup tepungl


 

Assalamualaikum,

Hah ni ada satu lagi resepi KA yang viral. Nampak macam best je main colek-colek gitu ko. Tapi nampak macam best je dan sedap. 

Ada kawan aku dah mencubanya. Buat dan makan semasa nak berbuka. Lepas tu dia up kata sedap. Emm nampak gaya kena cari seafood ler ni. Fishball crab semua ball ball tu emm memang menjadi kesukaan bila beli yong taufu. Ni buat colek-colek emm lagi best kut. Tapi kalau ikut kata Dr Rafidah jangan guna banyak minyak tak sihat. hehehehe ala...kita yang buat dia kan. Buat berpada-pada ler. 


Tuesday, April 4, 2023

Memori berbuka semasa dolu dolu

 


Assalamualaikum,

Sapa pernah ada pengalaman makan berbuka macam kat atas tu. Allahuakbar rindunya kenangan itu. 


Adik beradik aku kan ramai. Lepas tu anak saudara pun ramai. Jadi bila nak makan hah memang bentang tikar kat bawah le. Kadang tak pakai saprah pun. Ada surat khabar hah guna buat alas. Sekarang changgih. Kat shoppee aku tenguk ada orang jual saprah. Macam-macam ada. Napa lah dulu-dulu takde jual saprah. Aruah mak aku buat saprah warna putih. Tu pun di bentang time nak marhaban. Lepas pakai rendam dengan clorox supaya semua kotoran tanggal. Dah kering lipat baik-baik masuk dalam gerobok.  Tunggu raya tahun depan. Saprah dia panjang macam kat atas. Kat kampung aku masih lagi ada acara Marhaban selepas raya pertama.

Hah macam ni le kalau adik beradik aku ramai yang balik nak berbuka bersama aruah mak.  Selalunya hari minggu lah time cuti. Dapat peluang berbuka macam ni seronok sangat. Kadang aruah mak buat kuih. Hah nanti sebelum buka hantar kat rumah Mak Itam sepinggan, hantar rumah Chik sepinggan. Nanti dapat 2 lauk atau kuih balasan dari Mak Itam dan Chik. Aduhaiiii rindu momen tersebut. Dulu rumah kami sederet 4 adalah keluarga iaitu rumah Nenek lepas tu rumah Pak Itam, rumah chik dan akhirnya rumah Aku. Lepas tu dah kebun getah. Jadi ke tiga rumah Nenek dan Pak saudara serta Mak saudara tempat permainan kami.  

Bila berbuka hah masing-masing berebut nak minum air apa. Air kadang berjag-jag jenis tapi selalunya 3 jenis air , ikut nak minum apa. Aruah mak aku suka air tembikai. Beli tembikai sebiji. Belah separuh. Separuh buat air separuh lagi buat makan. Yang buat air tu potong kecik-kecik tak payah di blend. Lepas tu tambah ais krim soda. Tambah ais dah jadi air tembikai soda kesukaan aruah mak  aku. Lepas tu ada cincau. Kalau rajin pergi cari air kelapa muda. Buat air gula merah campur air kelapa muda tambah ais perghhhh nyaman.



Hah nampak tak orang ni punya saprah. Cantik.  Tikar mengkuang dia pun cantik-cantik warnanya. Macam ni lah luasnya rumah lama kami masa rumah papan. Tingkap pulak banyak. Bila buat langsir kena beli sepapan kain langsir. Buat simple je. Takdenya nak ropol-ropol bagai. 

Selalunya time berbuka kami akan masak nasi. Hah selalunya satu lauk satu sayur. Lepas tu kadang goreng mee samada mee kuning atau mee siam. Kadang kalau ada nenas timun dengan tahu buat pecal mee. Tapi renyah sikit sebab bahan-bahannya banyak. Kadang pencuci mulut selain daripada kuih kita orang buat bubur atau pengat. Kalau tak habis time berbuka masuk dalam peti sejuk. Lepas teraweh malam-malam mentong lagi. hehehe

Semasa aruah bapa aku ada lagi kat surau kampung tu ada buat giliran bawa kuih semasa solat Teraweh. Air pula hari-hari aruah bapa aku bawa 1 cerek besar air teh o panas. Kalau time sampai giliran kumpulan rumah kami iaitu rumah Mak itam dan rumah chik serta rumah kita orang,  kami bawa kuih, selalunya kadang aruah mak buat kuih yang kering-kering seperti jemput-jemput ke, kuih karipap ke. Kalau rajin buat lepat pisang ke apam ke.  Masuk dalam sepiring pinggan ayan besar sikit dari pinggan biasa yang di letak atas sapu tangan besar. Lepas tu ikat atasnya. Nanti aruah bapak aku bawa ke surau naik basikal untuk solat terawih.    

Masa aruah bapak aku ada lagi kami masih lagi tak mampu mempunyai kereta. Ada basikal buruk je. Basikal tua yang besar sikit ada carier belakangnya tu basikal aruah bapak. Basikal tu ada palang tengahnya. Yang ni susah sikit nak guna sebab besar dan ada palang. Basikal aruah mak kecil sikit. Selalu kita orang lenjan buat pergi kedai kat pekan Batu 6 yang tak jauh dari rumah kami. Aruah bapak tak reti guna motor jadi takde lah motorsikal di rumah kami. 

Aruah bapak aku meninggal setelah adik bungsu aku habis sekolah kat Politeknik Kuantan tahun 2005. Aruah tak sempat merasa hasil titik peluh dia membanting tulang menyekolahkan kami anak-anaknya.
Sebab masa tu adik-adik lelaki aku baru habis belajar dan masih mencari kerja. Belum ada kerja yang tetap.  Al fatihah buat Hj Abdullah dan Hjh Saifah.   

Bila bulan  puasa aku sentiasa terkenang momen-momen indah semasa kami kecil-kecil dulu juga semasa sambutan bulan puasa bersama aruah bapak dan aruah mak. Semuga mereka berdua Allah ampunkan dosanya dan dimasuk dalam Syurga Firdaus. Aamiin. huhuhuhu sebak rasa hati bila terkenangkan kedua orang tua ku. Rindu yang tiada boleh di huraikan dengan kata-kata. huhuhu



       Seronok kan makan ramai-ramai macam ni. Berebut-rebut nak itu nak ini. Mak-Mak sibuk layan anak nak makan apa. Ayah-ayah layan tekak sendiri. hehehe 

Monday, April 3, 2023

Resepi sambal pelbagai gaya dengan ikan bilis

 



Tempoyak ikan bilis & petai..

Bahan-bahan
*2 ulas bwg putih
*5 ulas bwg merah
*Segenggam cili padi
Ikan bilis
3 sudu tempoyak (nak letak sekilo pon boleh.selera masing2)
Daun kunyit - hiris(urat tengah daun yg keras tu aku buang)
Petai
Air
Gula, garam & serbuk perasa

- tumbuk pakai lesung batu semua bahan tanda *.kalau korang malas sila la pakai blender

Cara-cara:
Tumis bahan tumbuk/blend smpai garing & Masukkan ikan bilis.. dah sebati baru masukkan tempoyak & 1 cawan air.. kacau sampai agak2 masak & pekat.. masukkan gula,garam & serbuk perasa.

Agak-agak dah pekat ikut citarasa masing-masing baru masukkan petai & hirisan daun kunyit.. nak basah-basah sikit tambah la air sikit.jangan ko letak air 1 baldi pulak.jadi sup nanti. kacau 3-4 kali terus tutup api.